Tema: Automobili
View Single Post
Staro 21.04.2022., 17:35   #60896
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp

CatKiller's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Netko je zazivao gastarbajtere?

Teslu se toliko brani da ću od nedostatka posla prestati dolaziti na ovaj podforum :-p .

Ok, našem najnovijem medijskom celebrityju se smrznuo infotainment. Jedino što stvarno nije zgodno je da bez displeja ne možeš znati koliko brzo auto ide. S druge strane, čovjek se toliko šokirao i prepao da je prvo izvadio mobitel i počeo snimati, ne bi li zaradio koju kintu na nemilom događaju.

Volan, žmigavci, pedale, kočnice, tempomat su funkcijski smješteni negdje sasvim drugdje i sigurno su radili i dalje. Čak postoji odvojeni zvučnik za upozorenja, kako bi u tom slučaju znao da ti se npr. aktivira automatsko kočenje.

No hajdemo na vedrije teme, pogotovo od interesa za starog žderonju Jelca.

Uskršnji Putopis

Zaletio sam se za Uskrs s familijom u Tesli 3 od Štuttgarta do Samobora i uknjižio 2x770 km plus vozikanje po HR. Ovo je moje iskustvo:

Auto je na autoputu na domaćem terenu. Vozi kao na tračnicama (osim kad treba skretati), baš je ono "planted" kako bi rekli englezi. Tiho i ugodno iskustvo, čovjek ne primjeti da ide 160-170 dok ne pogleda na display.

Naravno, putovanje u vrijeme praznika se dobrim dijelom svodi na puzanje u koloni ili jednostavno praćenje tempa, ali kad se može potegnuti, nema straha.

Za putno punjenje smo koristili isključivo Superchargere. Infrastruktura u DE odlična, otprilike na svake dvije benzinske jedna instalacija punjača u veličinama od 6 do 40 (Ulm npr.) komada.

U Austriji se mreža malo prorijedila na instalaciju svakih 60 km (Salzburg, Flachau, Villach), Slovenija samo Ljubljana usput.

Na kraju smo odlučili preskakati punjenje u Sloveniji jer je Villach-Samobor izvedivo s nekih 80% baterije.

Predviđanje potrošnje, mapiranje puta i punjenja dosta konzervativno (uvijek šalje na nadopunjavanje sa 25-30%), ali nevjerojatno precizno i transparentno, tako da smo se usudili ganjati dolazak na punjače i sa <15% .

Stajanje, čekanje, gubitak vremena...

Imamo dvoje djece (6,8) tako da je svako putovanje putovanje izlomljeno s "Ej piša mi se", "kaka mi se", "kad ćemo jest" . Naše prirodne pauze su bile češće nego što bismo trebali stajati zbog auta.

Putem za HR smo u 3 takve prigode (trebalo je kupiti i vignettu) jednostavno uštekali auto. Na kraju je samo jedno stajanje bilo isključivo zbog punjenja (20 min).

Inače, brzina punjenja je mrak. Putem nazad smo stali u Villachu popiti kavu. 12%-94% je potrajalo ravno 30 minuta. Morao sam ustati i preparkirati auto da mi ne nabiju penale za zauzimanje mjesta.

U cijelom tom izletu (ca. 2000 km) smo potrošili ukupno 320 kWh, što nas je koštalo 110 Eura. Dovezli smo i valjda pun frunk i trunk (650 litara!). Prosjek potrošnje DE-HR je bio 169 Wh/km.

Jedna putna: