Citiraj:
Autor fishkal
...
Da izbjegnem loptanje sa prijenosnim diskovima, složio sam neki NAS preko Fritzbox6660 Cable ruterom koji ima tu opciju, Preko USB sam spojio WD NAS disk od 8 TB. Međutim, nije mi ta brzina dovoljno dobra (imam gigabit internet ali usb veza na ruter je očito prespora). Pa razmišljam o kupovina NAS-a.
|
USB 3.0 generalno ne bi smio biti usko grlo jer može povući i preko teoretskih 125 MB/s (1Gbit internet).
Kako ima više karika u lancu, moguće da je USB na Fritzu loš, USB-SATA kontroler na disku (taj WD 8TB je gotovi ext. USB disk ili Red u USB kućištu ?) i na kraju sam disk jer ako je sve ok današnji diskovi imaju preko 100 MB/s brzinu prijenosa posebno kod velikih fileova kakav je video. Kolika ti je prosječna brzina na žičnoj mreži ? (Wi-Fi ne daje pravu sliku).
Citiraj:
Autor fishkal
Ako može preporuka uređaja koji bi mi mogao služiti za storage i backup podataka, stream videa (4K) na Sony smart TV, korištenje videa za pregledavanje i jednostavno rezanje clipova na kompu, te supruzi za storage i rad s grafičkim fileovima.
Također, ako bi mogao sve navedeno na NAS-u koristiti kad nisam doma (slično ko google drive) i eventualno da mogu šerati određene filove drugim ljudima?
|
Sa streamanjem na TV nemam dovoljno iskustva a za ovo ostalo bilo koji malo jači NAS, da se baš ne uguši kad ga napadne više usera, da može vrtiti i neke aplikacije (automatski backup, torrenti i sl.).
Direktno editiranje fileova na NASu nema smisla, bolje prebaciti na SSD u kompu pa vratiti editirano (osim ako nemaš 10Gbit lokalnu mrežu i SSD-ove u NASu).
Slotova (mjesta za diskove, "bay") po želji, budući da to ne kupuješ svaki dan, bolje 4 i više.
Za vanjski pristup složiš VPN sa nekim dyn DNS servisom (često i sami proizvođači imaju svoj besplatno).
Npr. trenutno u mall.hr imaš povoljno Qnap TS-431P3 sa 2GB RAMa koji bi bio ok za tu ulogu.