View Single Post
Staro 20.04.2022., 19:52   #3350
Max Rockatansky
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor fishkal Pregled postova
...
Da izbjegnem loptanje sa prijenosnim diskovima, složio sam neki NAS preko Fritzbox6660 Cable ruterom koji ima tu opciju, Preko USB sam spojio WD NAS disk od 8 TB. Međutim, nije mi ta brzina dovoljno dobra (imam gigabit internet ali usb veza na ruter je očito prespora). Pa razmišljam o kupovina NAS-a.
USB 3.0 generalno ne bi smio biti usko grlo jer može povući i preko teoretskih 125 MB/s (1Gbit internet).
Kako ima više karika u lancu, moguće da je USB na Fritzu loš, USB-SATA kontroler na disku (taj WD 8TB je gotovi ext. USB disk ili Red u USB kućištu ?) i na kraju sam disk jer ako je sve ok današnji diskovi imaju preko 100 MB/s brzinu prijenosa posebno kod velikih fileova kakav je video. Kolika ti je prosječna brzina na žičnoj mreži ? (Wi-Fi ne daje pravu sliku).

Citiraj:
Autor fishkal Pregled postova
Ako može preporuka uređaja koji bi mi mogao služiti za storage i backup podataka, stream videa (4K) na Sony smart TV, korištenje videa za pregledavanje i jednostavno rezanje clipova na kompu, te supruzi za storage i rad s grafičkim fileovima.

Također, ako bi mogao sve navedeno na NAS-u koristiti kad nisam doma (slično ko google drive) i eventualno da mogu šerati određene filove drugim ljudima?
Sa streamanjem na TV nemam dovoljno iskustva a za ovo ostalo bilo koji malo jači NAS, da se baš ne uguši kad ga napadne više usera, da može vrtiti i neke aplikacije (automatski backup, torrenti i sl.).
Direktno editiranje fileova na NASu nema smisla, bolje prebaciti na SSD u kompu pa vratiti editirano (osim ako nemaš 10Gbit lokalnu mrežu i SSD-ove u NASu).
Slotova (mjesta za diskove, "bay") po želji, budući da to ne kupuješ svaki dan, bolje 4 i više.
Za vanjski pristup složiš VPN sa nekim dyn DNS servisom (često i sami proizvođači imaju svoj besplatno).

Npr. trenutno u mall.hr imaš povoljno Qnap TS-431P3 sa 2GB RAMa koji bi bio ok za tu ulogu.
Max Rockatansky je offline   Reply With Quote