View Single Post
Staro 14.04.2022., 12:00   #326
Igorr
Flajing super šiiiip
Moj komp

Igorr's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor Libertus Pregled postova
Ma nebitno kako se računa, bitno da se može.

Citiraj:
Autor Libertus Pregled postova

Nego ako netko zna da li se može sljedeće.

1. Napraviti na krovu off-grid elektranu, znači da se ne šalje ništa u mrežu HEP-a.
2. Posložiti elektroniku tako da se sve što se može trenutno potrošiti troši na jednom satu, a sav višak de se troši na drugom satu. Drugi sat uvijek i u svakom trenutku može potrošiti cjelokupnu proizvodnju elektrane. Oba priključka su u istoj zgradi.

Naravno da se HEP-ova brojila ne uključuju niti u jednu priču. Struja se i dalje zbog nedostatne proizvodnje iz solara vuče iz mreže, ali manje nego prije.
Imao sam sličnu ideju na početku planiranja, pa sam isto pitao na više mjesta, i odgovor je uvijek bio u smislu - može se, ali ti neće svatko htjeti to napraviti jer ne znaju.

Ja sam u konačnici odustao od toga i idemo poništiti jedno brojilo a drugo pojačati i spojiti oba stana na njega.

Citiraj:
Autor Juice Pregled postova
No na kraju godine se resetira i u periodu siječanj-veljača-ožujak kada najviše griješ i trebaš najviše struje, plaćaš jer solari nisu dostatni, a nemaš viška. Jel ispravno razumijevanje?
Iskreno - ne znam.
Po meni bi imalo smisla da ti se višak uvijek prebacuje, nebitno da li je kraj kalendarske godine ili ne, dok god ti je proizvodnja na godišnjoj razini manja od potrošnje.
Ali ono, ne bi bio ni prvi ni zadnji put da nešto što meni ima smisla, nema smisla našoj državi ili državnoj firmi

Probam provjeriti od susjeda da li zna.
Igorr je offline   Reply With Quote