View Single Post
Staro 13.04.2022., 22:00   #321
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor Visage Pregled postova
Onda se sjetih, prijateljice iz GP-a, koji mi je davno slala nacrt nekog zakona/globe (Spanjolska) gdje su cak i naplacivali neki solarni porez.
Čuo sam prvi puta za to još prije 10ak godina. Stvar je još nevjerojatnija jer oni to obrazlažu kao da sa svojim solarima miniraš poslovanje njihove elektre pa oni tebi uzimaju porez za to

Bez brige. Doći će to i kod nas. Još će iz dronova snimati krovove da vide imaš li neprijavljenih solara.

Citiraj:
Autor segregator Pregled postova
To je 3,6kW po fazi, ako imaš trofaznu struju možeš ići do 10,8kW
Smijemo li imati dvije trofazne elektrane od 10kW umjesto jedne od 20kW?
Citiraj:
Autor k1ter Pregled postova
Što sam zaboravio?
Ono što mi sada pada na pamet - nisam uzeo u obzir amortizaciju auta (iako je to slično kao kod električnog auta, kao ni 'potrošnju' solarnih panela). Vjerojatno ima toga još…
Ako ne radiš od doma i autom putuješ na posao, računaj da će ti auto biti parkiran u dvorištu kada više neće biti sunca za napuniti ga. Ako ćeš koristiti baterije za napajanje kućanstva dok nema sunca računaj da ćeš ih morati mijenjati ovisno koliko ih koristiš i kako ih koristiš.

Zimi računaj na pola kWh koje imaš ljeti. Imali smo u bivšoj firmi solarnu elektranu od 30kW pa smo vidjeli iz prve ruke. Mi začudo imamo puno sunčanih dana u godini pa i zimi. Zbog niskih zimskih temperatura paneli su nešto učinkovitiji jer se puno manje griju ali je sunce kraće i niže na nebu pa se proizvodi manje struje. Snijeg bi se brzo otopio s tih panela. Čak i po kiši je proizvodilo struju iako oko 2-5% kapaciteta Ljeto, sve se zamračilo od crnih oblaka, nebo se otvorilo, pljušti k'o mutavo, a power meter pokazuje cca 1kW. Čudo.

Elektrana se isplatila upola kraće od predviđenoga zbog dva porasta cijene struje u međuvremenu.

Zadnje izmijenjeno od: medo. 13.04.2022. u 22:32.
medo je offline   Reply With Quote