View Single Post
Staro 13.04.2022., 12:47   #315
k1ter
Registered User

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Autor Libertus Pregled postova
Mnogo zaokružuješ brate. Preporučujem da izračunaš točno i onda zaokružiš na kraju jedno +30% gore.

Cijena dodatnog kW je 1560kn+PDV.

Gledao sam skoro isto što i ti, osim što nisam računao zamijeniti auto. Prije mjesec dana sam gledao koliko bi me zamjena auto izašla, i za top auto srednje klase s maksimalnom opremom, morao bih nadoplatiti 130.000kn+ za slični električni auto s još uvijek manje opreme. To mi nije izgledalo kao baš normalno, tako da sam odustao od elektrike za sada.

Ostalo ti stoji, ali je mana što je naravno HEP namjestio računicu i isplativost ti neće biti ta koju si stavio, vjerojatno niti blizu.

Ti ćeš najviše struje proizvoditi u proljeće i ljeto. Dio ćeš potrošiti odmah kada krenu klime raditi, ostalo će ti u tim mjesecima prebiti. U konačnici ćeš ti više isporučiti u mrežu nego potrošiti i višak će ti platiti oko 0,40kn po kWh (tu negdje, nisam siguran koliko točno).

Onda će doći period jeseni i zime kada će ti se uključiti grijanje na struju, trošit ćeš dosta, a proizvoditi malo. Tu ćeš struju platiti 1,5kn/kWh ili koliko je već sada (tj. koliko će biti).

Da su omogućili prebijanje proizvodnje i potrošnje na razini cijele kalendarske godine, onda je to druga priča. Ovako ti ukradu ljeti struju, a zimi ti to pošteno naplate.
Zato sam svoju trenutnu potrošnju zaokruživao praktički na manje (ok, tu sam negdje vjerojatno), a investiciju na više

Citiraj:
Autor Igorr Pregled postova
Omogućili su

@k1ter

Također sam u sličnim šemama bio, do sad sam riješio dio toga pa ti mogu poslije danas/sutra napisati kad budem gotov s poslom.
To bi bilo odlično!
k1ter je offline   Reply With Quote