Molim pomoć i savijet
Da li uopće trebam dodatni ruter za kućnu mrežu u slučaju ako imam neki smart switch na koji bi spojio ruter od ISP-a za slijedeći setup:
Upravo sređujem kuću i trebat ću oko 18 LAN priključaka od čega 4 koja imaju PoE pa sam mislio ubost neki 24 port switch i na njega spojiti ISP ruter (A1 optika).
Često opterećenje mreže i internet veze će izgledati ovako:
- 2 kabelom spojena uređaja istovremeno će igrati online
- bar 1 mobilni uređaj preko wifi-a će biti u kontantnom VoIP pozivu (na whatsapp)
- NAS spojen kabelom će vršiti download sa torrenta
- PC spojen kabelom će kopirati sadržaj s NAS-a ili će bar dva PC-a biti spojeni na treći koji je kućni dedicated server za npr. minecraft
Trenutni ruter od T-com-a (optika) ovo ne podnosi najbolje i recimo simultani download s interneta te kopiranje s NAS-a na PC u ovakvom setupu totalno blokiraju rad rutera do mjere da sve prestane raditi (i wifi i sve)
Razmišljao sam kupiti
Mikrotik CRS328-24P-4S+RM i na njega spojiti sve uređaje a onda na njega spojiti ISP ruter tako da switch odrađuje sve do rutera a onda ruter samo zahtjeve prema internetu. Napomena je da bi na switch bili spojene kabelom i dvije kamere te dva wifi AP-a (zato treba imati bar 4 PoE izlaza) a gdje kamere ne bi bile radile u full modu već bi se palile isključivo s detekcijom pokreta.
Glede rutera, posjedujem i
RB2011UiAS-2HnD-IN koji mi trenutno skuplja prašinu i zato pitanje jel mi treba uz ruter od ISP-a i ovaj koji imam jer se bojim se da možda ISP ruter ne bi baš najbolje podnosio zahtjeve pa bi ga možra stavio u bridge mod a mikrotika da odrađuje zahtjeve od switcha prema internetu?