Citiraj:
Autor CatKiller
Slažem se, svaka strateška odluka je djelomično bazirana na zakonima fizike i djelomično na višoj politici.
Svaka država bi htjela biti centar ključne tehnologije, što tradicionalne auto-zemlje više nisu (Japan, Njemačka), neke se jako dobro drže (USA, Korea), a Kina je iskoristila BEV za maltene preskočiti sve ostale i zauzeti novo mjesto u svijetu.
Kako je Kina najvažnije svjetsko tržište za luksuzne aute, Njemački i USA proizvođači su rekli "jebiga, ako ne napravimo nešto na struju, nemamo šta prodavati tamo".
Tako da, ironično, proboj BEVa možemo zahvaliti zemlji koja najviše zagađuje  (smanjenje lokalnih emisija je bio jedan od najvažnijih argumenata).
|
Čak sam rezervirano natipkao ne spominjući niti jednu naciju ili državu, ali si fino podvukao *sve* na što sam ciljao.
Mi smo samo konzumenti dostupnih proizvoda, moramo si cherry pickat što nam se sviđa od ponuđenog jer gunđat iza ekrana doma nema smisla
Mogao bih gunđat koliko hoću, evo dva primjera
Prošle godine u Dolomitima uveli zabranu isključivo za motore iznad određenog zvučnog pritiska (i to po papirima). Nisam motorista, ali me grindaju takve selektivne odluke koje jasno daju do znanja da nisu motori problem i da se ne radi o očuvanju prirode, nego isključivo o ljudskoj netoleranciji.
Na Großglockneru (i na ostalim od GROHAG održavanim cestama) će ove godine izgleda pasti tempolimit od 70km/h. Razlozi koje navode su im briljantni i ne samo vidljivo, nego su i eksplicitno pristrani grupi koja nije sklona motorizaciji na toj cesti.
Pred koji mjesec potrošio bih vrijeme gunđajući uzalud u beskonačnoj petlji. Rekoh sebi ništa, ima toliko drugih mogućnosti u Alpama da GG i Dolomiti lagano blijede iz sjećanja.
Kad sam se pomirio s time, kvaliteta života porasla za dva nivoa.
Što više životnog iskustva imam, to me manje me tangira sve.