View Single Post
Staro 30.03.2022., 12:51   #34
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Autor tiki66 Pregled postova
Kako se ovim čudom upravlja bez play/pauza tipke? Nisam nikad koristio tu mogućnost, samo jednom isprobao
Nikako, kroz audio softver na kompu

Istina je zapravo ta da su "Play" tipku imali gotovo svi CD uređaji, samo što na većini modela ta tipka nije bila spojena, odnosno instalirana. Imao bi rupice na ploči ili pripremu, ali ne i sam mikro prekidač Pa si ga mogao spojiti ako si baš želio, iako se većina snalazila sa samo jednom kontrolom.

Cijela ideja iza play/stop kontrola je bila da sam CD uređaj preuzme dio posla i odrađuje enkodiranje CDa (Digitalno-Analognu konverziju) a da komp služi samo za propuštanje tog istog signala u zvučnike. Jer kad je ta ideja originalno krenula, kompovi su bili izuzetno slabi i spori (386, 486), pa je reprodukcija glazbe imala neželjene posljedice na performanse samog kompa.

Međutim, kako je vrijeme odmicalo i kako su procesori postajali sve brži i brži, u jednom je trenutku cijela stvar postala rudiment i bila u potpunosti uklonjena. Isto tako, svi noviji operativni sustavi (još od Win Millennium) imaju mogućnost digitalnog streaminga glazbe iz CD/DVD pogona gdje bi signal dolazio kroz IDE/ATA sučelje a ne analogni CD output, zasebni kabel koji ide u zvučnu karticu. Zbog čega novije generacije CD/DVD pogona više nemaju play tipku i/ili priključak za slušalice uopće, a nedugo nakon su maknuli i analogni output sa stražnje strane. Kad malo bolje razmislim, čak su se i relativno dugo zadržali - mislim da su ih počeli skidati tek početkom 2000-ih, negdje 2001-2002 godine, a analogni izlaz se zadržao do 2004-2005.

Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 30.03.2022. u 12:57.
  Reply With Quote