View Single Post
Staro 22.03.2022., 11:01   #47
lux3320
Premium
Moj komp

lux3320's Avatar

Datum registracije: Sep 2014

u 1 ruku i jesam kriv ja, što nisam sačuvao dokaz, ali smatrao sam da ga oni imaju u sustavu + arhivi, pa da ja nemam više potrebu čuvati

1 anegdota: kaže mi frend da je njegov tata imao neki dug preko telemacha prije nekih god. dana (dugo od 100kn cca)
i da su mu dolazili doma iz agencije, uznemiravali ga na mob, ovo-ono...
I 1 dan ih je ulovio kad su mu kucali na vrata i rekao da ga prestanu uznemiravat, te da će ih prijavit policiji. i kao zahvalio im se što su mu otplatili dug i rekao je da ih to nije tražio haha
dug naravno nije platio. navodno ih od tada nije ni vidio, ni čuo

i čitam sad na HUAN stranici (hrvatska udruga agencija za naplatu) i kaže ovako:
"Ako je agencija otkupila dugovanje, znači li to da dužnik ne mora vratiti dug budući da je plaćen od strane agencije?
Dugovanje postoji sve dok ga dužnik ne plati. Ako je agencija za naplatu potraživanja otkupila nečiji dug, to ne znači da ga je otplatila – agencija je dug preuzela na sebe ili ga nastoji naplatiti u ime tvrtke koja mu je već isporučila uslugu. Budući da naplata potraživanja zahtjeva velike resurse za male dugove, tvrtke mogu prenijeti svoja potraživanja na agencije koje na taj način postaju zakonski vlasnici dugovanja. Tvrtke o prijenosu dugovanja ne moraju za to tražiti suglasnost dužnika, već ih o tome samo obavijestiti, a agencije na vlastitu inicijativu preuzimaju odgovornost to isto učiniti, kako bi informacija pravovremeno stigla do dužnika, iako zakonski to nisu obvezne.

znači po tome ispada da su oni sad vlasnici duga.
... pa po tome nisam dužan platiti nekome čiju uslugu nisam niti tražio. mogu im se onda isto samo zahvaliti što su preuzeli moj dug od t-coma i ako ga nisu platili do kraja, nek izvole, jer što me sad to briga ako su oni sad vlasnik duga

i evo upravo zvali ponovno ovi iz agencije
lux3320 je offline   Reply With Quote