View Single Post
Staro 12.03.2022., 22:18   #332
Marko :)
Registered User

Datum registracije: Feb 2016
Citiraj:
Autor marin123 Pregled postova
Ne bih se složio. Prije svega koja to obitelj u isto vrijeme gleda streaming na 3 televizora u 4K, surfa na 10-tak mobitela itd...
Znači realna potrošnja je negdje oko 50-tak Mbps u prosjeku i to kod intenzivnog korištenja.
Pa danas hoteli koji imaju 100 smještajnih jedinica zakupljuju brzine do nekih 500Mbps i to im je dovoljno (znam iz iskustva).

Sinoć gledam svoju potrošnju ispod 50Mbps, ja na netflixu, jedan sin gleda Hbo, a mali na PCu gamea. I sad pitanje, što ću s 1 Gbps ili npr. 10Gbps.

Ta brzina od 10Gbps što Telemach nudi je ništa drugo već marketinški trik jer znaju da nitko tu brzinu ne može realno ni iskoristiti i opet će potrošnja biti većinom u razini do 100 eventualno 200 Mbps.

Pa zamislite da 50 ljudi u isto vrijeme povuče 10Gbps s neta, pa srušili bi im ukupan kapacitet linka koji imaju prema svijetu.

To mi sve djeluje kao da bogataš kupi najnoviji Ferrari u nekoj selendri blizu Prnjavora u Bosni i hvali se kako može ići preko 300 kmh, a u selu nigdje asfalta.
Dobro, i što ako u trenutku streamanja netko ide skidat igru ili samo nadogradnju igre. Same igre danas idu i do 200 GB u veličini, a nije ni rijetkost da neko ažuriranje teži 150 GB. Dok se to skida, ili bi štekalo streamanje ili bi surfanje bilo nikakvo na toj brzini od 100 Mb/s.

Treba gledati da nema štekanja u ni jednom trenutku što god netko radio na internetu, a ne na način da je to samo privremeno.

1000/500 brzina je danas dostupna po pristupačnim cijenama, pa ne vidim razlog zašto bi netko danas uzeo 100 Mb/s kad može dobiti 1 Gb/s za neki smiješni iznos.

Citiraj:
Autor kopija Pregled postova
Mislim da je 10/1 bakar koji su dobili kupnjom Optime.
A i to je za mnoge rvate brzo.
Ja sam imao 4/0,5 dok me nije A1 prosvijetlio.
Iz Telemacha su rekli da će nuditi usluge isključivo preko optičke infrastrukture, tako da se ne radi o tome.

Citiraj:
Autor Stipest Pregled postova
Istina. Ja imam OLED C1 i LAN port je 100 Mbit/s. Problem je da nije to samo stvar LG-a. Koliko ja znam, nema TV-a koji ima gigabitni LAN port. Svi su na 100 Mbit/s.
Onda ispada da je bolje koristiti Wi-Fi na televizoru nego kabel. 750 Mb/s naspram 100 Mb/s koje bi dobio preko kabela je ogromna razlika.

Isto tako na laptopu imam FE karticu i kada ga spojim kabelom, dobijem max. 95 Mb/s. Wi-Fi kartica u istom je Wi-Fi 4 i ide do 150 Mb/s, pa ga non stop držim spojenim na Wi-Fi jer dobivam nešto veću brzinu od tih 95.
Marko :) je offline   Reply With Quote