Citiraj:
Autor Marko :)
Ja sam na 1000/500, ali trenutno (ne još dugo) na A1. Ova brzina mi je taman jer brat često skida igre sa Steama i drugih game store-ova koje često iznose preko 120 GB. Dok smo imali 100/100, nitko ne bi mogao surfati dok se igra skidala, a preuzimanje je trajalo i trajalo. Sada može skidat igre bez problema, a mi istovremeno bit na internetu da svi rade.
I brzina 1 Gb/s nije samo namijenjena onima koji skidaju torrente, već i za velike obitelji gdje ima jako puno uređaja (televizora, mobitela, tableta, računala). Sa 100/100 ne možeš opskrbiti recimo streaming na 3 televizora u 4K, preuzimanje sadržaja i gejmanje na računalu, surfanje na 10-ak mobitela itd. Sve je u redu dok nisu svi doma, ali kad su svi kod kuće, onda stvari malo štekaju.
|
Ne bih se složio. Prije svega koja to obitelj u isto vrijeme gleda streaming na 3 televizora u 4K, surfa na 10-tak mobitela itd...
Znači realna potrošnja je negdje oko 50-tak Mbps u prosjeku i to kod intenzivnog korištenja.
Pa danas hoteli koji imaju 100 smještajnih jedinica zakupljuju brzine do nekih 500Mbps i to im je dovoljno (znam iz iskustva).
Sinoć gledam svoju potrošnju ispod 50Mbps, ja na netflixu, jedan sin gleda Hbo, a mali na PCu gamea. I sad pitanje, što ću s 1 Gbps ili npr. 10Gbps.
Ta brzina od 10Gbps što Telemach nudi je ništa drugo već marketinški trik jer znaju da nitko tu brzinu ne može realno ni iskoristiti i opet će potrošnja biti većinom u razini do 100 eventualno 200 Mbps.
Pa zamislite da 50 ljudi u isto vrijeme povuče 10Gbps s neta, pa srušili bi im ukupan kapacitet linka koji imaju prema svijetu.
To mi sve djeluje kao da bogataš kupi najnoviji Ferrari u nekoj selendri blizu Prnjavora u Bosni i hvali se kako može ići preko 300 kmh, a u selu nigdje asfalta.