View Single Post
Staro 10.03.2022., 11:39   #3082
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor estugarda Pregled postova
A meni je to se novo, ali zar se ne definira kod laserskog graviranja i dubina, odnosno y dimenzija? Pa to valjda onda znači i da se može i "urezati" neprozirna tipka, bez da se probije?
Obično je dubina "z" os, x i y su horizontalne osi.

Lasersko graviranje neprozirnih tipki ostavlja crni trag na tipki bilo koje boje. To je onaj postupak koji je u mom postu s Youtube linkom. Površinski sloj tipke zapravo se sprži laserom i ostaje crni simbol tamo gdje je prošla laserska zraka. To zahtjeva tzv. kalibraciju laserske zrake prema tipu plastike od koje je tipka napravljena, da simboli ne budu gravirani preduboko ili preširoko, jer mala razlika znači da li je simbol dobro graviran ili se okolna plastika previše otopila ili spržila.

Lasersko graviranje prozirnih tipki za tipkovnice s osvjetljenjem tipki radi se na isti način s time da se snaga i trajanje prilagodi površinskom sloju tipke na način da ga laserska zraka spali i probije rupu do unutrašnjeg sloja. Kroz tu rupu zapravo vidiš svjetlo koje dolazi ispod tipke. Koliko znam, tvornički sve tipkovnice imaju blank keycapse i laserski se dodaje layout koji u tom trenutku treba biti za daljnje pakiranje prema narudžbi, US, DE, UK... vodeći računa i o ANSI i ISO rasporedu tipki.

EDIT - samo za nadopunu, neki proizvođači znaju laserski obraditi i crne neprozirne tipke (ili neke druge tamne tipke) i nanijeti boju na mjesta gdje su ugravirani simboli. Na taj način simboli ostaju daleko trajniji, za razliku od recimo klasičnog otiska gdje se simboli izližu nakon godinu-dvije.

Zadnje izmijenjeno od: Sinac. 10.03.2022. u 11:48.
Sinac je offline   Reply With Quote