Citiraj:
Autor marin123
Ok, ali možeš li mi molim te kao laiku objasniti što tu dobiješ, a što ne bi mogao uz malo tehničkog znanja riješiti s kućnim internetom (optika) za 20 puta manju cijenu?
To me zanima, ali nigdje do sada nisam uspio pronaći konkretno koji je taj veliki benefit tolike razlike u cijeni, a tako "male" brzine.
|
benefit je to da je to garantirana brzina. nema padova, nema downtime-a radi nekog blesavog razloga, nema čekanja na javljanje operatera.
u firmi di trenutno radim imamo 2 linije od čega je "jača" 500/500mbita (iako ide do gigabita po potrebi, možemo prekoračiti bez dodatne naplate), i mi taj promet radimo cijelu sezonu, jedino po noći nam padne ispod 200mbita, ali naši korisnici 5 mjeseci godišnje cuclaju konstantnih 400-700mbita. kad se desi neki kvar, imamo dodijeljenog ISP tehničara koji se na moj poziv javi odmah, uvijek, i zna me po imenu. žao mi ga je, jer sam ga lani par puta zvao dok je bio na godišnjem ali jbg mi imamo problem, a on je tu da nam ga riješi.
Citiraj:
Autor deda.cro
Dobiješ statičku ili više njih ako trebaš.
Dobiješ bolji/pouzdaniji router s malo više postavki koje se mogu na zahtjev korisnika podešavati.
Dobiješ garantiranu brzinu, a ne "do".
Dobiješ SLA, tj, podršku koja garantira stabilnost/dostupnost veze bolju od onog kakvu dobije rezidencijalni korisnik.
Dobiješ i backup opciju spajanja, ako slučajno dođe do pada primarnog voda.
|
ne dobiješ - platiš. puno platiš.
ne dobiješ "malo bolji router" nego dobiješ tot javnih ip adresa s kojima radiš šta hoćeš. govorim ovo kao veliki korisnik a ne kao peroždero jdoo.
da, dobiješ garantiranu brzinu koju možeš i malo probiti ali u pravilu se takav ugovor odnosi da dobiješ brzinu OD one ugovore na više. kućni korisnik dobije DO ugovorene brzine i ta brzina je dijeljena sa ostalim korisnicima na kabelu. poslovni korisnik dobije svoj kabel.
NE dobiješ SLA, moraš ga posebno ugovoriti i platiti.
NE dobiješ backup, moraš ga posebno ugovoriti i platiti. to je iznimno skupo jer je taj backup u pravilu dodatna linija građena samo za tebe po drugoj trasi i/ili kroz drugi kabel. nama se nudio ptp mikrovalni link na 80ghz od najbližeg repetitora sa optikom do nas. ne mogu izlajat cifru ali ufff...