View Single Post
Staro 21.02.2022., 09:30   #1999
Odinarius
All-rounder
Moj komp

Datum registracije: Sep 2013
Citiraj:
Autor Blue Spirit Pregled postova

34" 3440 x 1440 @ 175Hz , 1800R curve , 0.1ms gray to gray response time , 99.3% DCI-P3, 149% sRGB, “true blacks” and basically infinite contrast ratio (Dell quote 1 million:1)

jednini MINUS je 1000 nits (peak) po specifikacijama i VESADisplay HDR TrueBlack 400 certifikat .... šteta za HDR 400 jer to nije ni blizu pravom HDR-u.
Ovdje ću se malo ubaciti, iako nisam proučio situaciju do kraja, čekam bolje recenzije. Ali, svjetlina je uvijek bila problem OLED-a, naročito full screen brightness. Naime, kad je svijetli dio recimo 10% scene (10% window), onda potegne jako i visoko (npr. 1000 nits), a kad je cijeli ekran u pitanju (100% window), ABL ili automatic brightness limiter smanji to na npr. 250 nits je bilo standard za TV dosad. No, pošto OLEDi funkcioniraju po drugačijim principima, naime crna je crna i kontrast je beskonačan, to znači da nije ni potrebna ista svjetlina kao za LED ekrane za isti ili jači dojam. Kvaliteta slike je i dalje daleko ispred jer nema bloominga i taj kontrast je savršen.

Sad, moguće je par scenarija:
1) Alienware je stvarno uškopio svjetlinu da smanji rizik burn in-a. Lako moguće. Maksimum svjetline koji postiže npr. Sony A90J zahtjeva hladnjak, kod njih aluminijski, koji će disipirati toplinu koju proizvode pikseli u full brightness modu. Alienware možda to nema ili ne želi riskirati.
2) VESA standard se odnosi na full screen brightness (100% window) koji OLED nikad, pa ni s novim panelima koji su na papiru samo 30% svjetliji od starih, ne mogu doseći. Zato iako u manjim scenama doseže 1000nits, full screen ide samo do 400. No ne poznam način certifikacije dovoljno da znam da li je ovo istina. I dalje bi to za HDR trebalo biti superiorno rješenje, jer ono što OLED nudi u HDR nije samo brightness nego i drugi elementi koje sam spomenuo. 100% window je rijetka situacija, uvijek je to neka druga kombinacija tamnih i svijetlih dijelova u kojima je OLED prirodno superioran.
Odinarius je offline   Reply With Quote