Zdravo,
nakon podužeg vremena, kratko pitanje vezano uz raspored bookshelf zvučnika (na stalcima) u novoj prostoriji, iako se bojim da optimalnog odgovora nema.
Ovo je prostorija (u zagradama su iskoristive duljine zida):
https://ibb.co/t2JtMKD
Trebam rasporediti relativno low-mid budget hifi sustav. Kao što vidite, u pitanju je polu open-space prostor, gdje desna strelica (dio gdje nedostaje zid) vodi u drugu prostoriju (kuhinja).
Idealno bi bilo staviti sustav na lijevi zid, ali ta je pozicija već zadana (veliki kauč, neke police itd.), pa mi jedina alternativa ostaju gornji zid (pored ulaznih vratiju u prostoriju), ili nasuprot kauča.
Moj loš prijedlog je ovaj koji vidite, s dva plava kvadrata kao zvučnici i pojačala u sredini. Znam da je temeljan problem različita udaljenost od zidova. Lijevi zvučnik bit će udaljen 30 cm od zida, a desni metar i pol, i to još pored prostora koji se otvara dalje.
Hoće li to jako narušiti zvučnu sliku? Ne patim na hifi opscenosti, ali mi je svakako stalo iskoristiti što više mogu od sustava koji imam.
Ima li drugog prijedloga u protivnom? Na južnoj strani su vrata od balkona i prozor, pa mi to umanjuje mogućnost igranja...
hvala