Tema: Numizmatika
View Single Post
Staro 15.02.2022., 13:14   #10
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Autor Ivo_Strojnica Pregled postova
to sam kao mali radija sa dinarima, na kraju sam ih proda kolekcionaru, a sebi ostavio primjerak svake kovanice/novčanice, čisto da imam.

Koja je najranija godina? 93'?
Lijepo

Vrijeme otkucava, Euro dolazi pa sam zaključio da ili budem krenuo sad ili nikad. Budi siguran da kad Euro preuzme scenu, vrijednost kuna i lipa bude znatno skočila

By the way, da - 1993 je najstarija serija. Od tad pa do prošle godine (možda čak i ove?) su se tiskale nove kovanice koje su mijenjale one starijih serija.

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Ovo sam skupljao dok sam bii klinac, i onda bi jos svaku kovanicu zamijenio ljepsom/ciscom kada bi na nju naletio. Po godinama, latinski/hrvatski naziv, bilo je i nekih specijalnih izdanja, sjecam se olimpijskih igara (atlanta 96 iirc)... oh memories.

Mislim da je '93 bila najranija godina, ako dobro pamtim.

Na kraju sam sve potrosio
Istina, sjećam se 1996 ili 1997 ... imao sam 5kn sa motivom olimpijskih igara. Možda je to baš ta, ista na koju misliš? By the way, kovanice se mogu oprati, očistiti pa nije nužno potrebno mijenjati ih za druge. Malo octa i soli bude očistilo i najtamnije kovanice, pogotovo one od 5 i 10lp.

Ali da ... uvijek je trebalo love za kupiti nešto, bilo da je kruh, mlijeko ili tko zna što, i tih 5kn se na kraju potrošilo kad je "običnih" kovanica nestalo

Citiraj:
Autor Lewis Pregled postova
Ja imam 10ak (raznih motiva) onih po 25kn, nije da se bavim numizmatikom ali eto nekako su se nasle 2-3 pa jos 2 pa se nakupilo...

Neznam jel te sta vrijede vise od tih 25kn kolko su apoeni ?
Čuo sam za kovanice od 25kn, iako ih nisam nikad vidio. Svakako čuvaj, budu uskoro vrijedile puno, puno više nego sad!

Citiraj:
Autor Lewis Pregled postova
Po njuskalu se krecu cijene 40-50 kn po komadu.
Zanimljivo, čak sam očekivao više. U svakom slučaju, budi siguran da kad Euro zamijeni domaću valutu, vrijednost bude otišla duplo gore...

Citiraj:
Autor p3c3k Pregled postova
Svake godine od 1993 pa do 2021 izdavane su kovanice

Neparne godine imaju hrvatski naziv a parne latinski na nalicju
Jesi siguran? Mogu se zakleti da sam vidio parne kovanice sa hrvatskim nazivom, iako bih ovo morao provjeriti da budem 100% siguran.

Citiraj:
Za 1 i 2lp nisam siguran, imam svega jednu kovanicu od 1lp u kolekciji ali mogu ti poslati popis koje imam pa razmjenimo
Apsolutno, može! I da, 1 i 2 lipe su iznimno rijetke i tražene. Evo, čak i dan-danas možeš pronaći na Njuški oglas za te kovanice, koje se prodaju po cijeni od 40-300ak kn što je ironično jer su u ovom trenutku još uvijek platežno sredstvo, odnosno valuta. Negdje sam pročitao da su tiskali 1 i 2 lipe do nedavno, ali da te kovanice nisu nikad poslane u optjecaj, i da negdje samo stoje. Da li je priča istinita ili ne ... nemam pojma. Ali poznavajući našu neuređenu državu, ne bih se uopće iznenadio

Citiraj:
Takoder najrjeda kovanica koja postoji kod nas ako se dobro sjecam je 2kn iz 1993. Slovo T se nalazi ispod tuninog repa i mislim da je oko 10ak ili 15ak kovanica svega otisnuto tako
Hmm, takvu nisam vidio. Iako imam 2kn iz 1993, jasno se vidi na fotki.

Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 15.02.2022. u 14:52.
  Reply With Quote