Tema: Numizmatika
View Single Post
Staro 15.02.2022., 02:58   #1
Trekkie4
Guest
 
Postovi: n/a
Numizmatika

Kao što ime teme veli ... čisto i jasno

Počeo sam se nedavno baviti numizmatikom, pa me čisto zanima da li ima još forumaša sa istim hobijem? Naime, sakupljam Lipe i Kune.

Znam... Ovako na prvu ruku možda zvuči blesavo ali imajte na umu da Kune i Lipe uskoro idu u povijest, i da njihova monetarna vrijednost bude nestala, odnosno da budu vrijedile isključivo kao numizmatika. Pa se trudim napraviti "set" kovanica po godinama, iako je ovo jednostavnije reći nego napraviti

Od 1993 pa do 2021, svake su se godine tiskale nove kovanice i mijenjale one stare. Posebna priča prati 1 i 2 lipe, jer (iako su te kovanice zakonski još u upotrebi), su one povučene još 2017 ili 2018 zbog neisplativosti. Bio je i novinski članak na ovu temu, tiskanje jedne kovanice košta cca 18lipa, što ih čini uzaludnim i samo stvara trošak. Zapitajte se ... kad vam je netko vratio natrag "Kukuruz" ili "Vinovu lozu"?

Isto tako, moram priznati da sam fasciniran činjenicom da su svakih nekoliko godina tiskali kovanice sa latinskim nazivom. Dosta su rijetke, ali definitivno ih ima okolo ... ne mogu vjerovati da mi je trebalo TOLIKO vremena da to uopće primjetim!
  Reply With Quote