Citiraj:
Autor Zee_15
Pozdrav u planu mi jw kupit audio kabek. Znam da ste rekli da mi je dovoljan promjer kabla 2 5mm, iz trgovine ekran osijek su pr preporucili ovsj kabel https://www.ekran-osijek.com/proizvo...n-norstone-5m/
Te rekli Promjer je cca 1,5 kvadrata, no navažnija stavka je da je oklopljen protiv RFI I RMI zračenja tako da je kabel u odnosu na klasične kablove za nijansu “tiši” tj zvuk je čišći i detaljniji pošto ima manje “noisea”. Kabel smo isprobali na zvučnicima od malih do samostojećih i radi dosta dobro. Presjek nije nešto sa čime bi se trebali brinuti ako ga uzimate za Q 3030i, biti će to dobar kabel
Dal kupit ovaj kabek ili ic na veci promjer?
|
Sa oklopljenim kabelom si često možeš stvoriti više problema nego što imaš koristi. Oklop može povećati impedanciju kabela (zato je kabel tiši) i time smanjuje damping faktor pojačala pa pojačalo slabije kontrolira drivere od zvučnika. Uz to stvara parazitni kapacitet koji ne želiš na izlazu pojačala jer si bliže tome da ga pretvoriš u oscilator. Oklop treba uzemljiti. Ako imaš loše uzemljenje na koje nešto izbija onda si tek napravio medvjeđu uslugu sam sebi
Oklopljeni kabeli imaju smisla ako ti zvučnički kabel prolazi pored velikog 220V transformatora, neonske lampe ili sličnog jačeg EM smetala. To brine one koji ozvučuju dvorane, hotele, stadione.... Indukcija od EM izvora oko nas doma je puno preslaba da bi imala neki efekt na izlaz pojačala pogotovo ako pojačalo ima jako strujno pojačanje (niska izlazna impedancija).
Ako još uvijek imaš paranoje od EM indukcije onda stavi ferite oko zvučničkih kabela bliže pojačalu ili si isprepleti kabel kao paricu. Ja bi stavio ferite.