View Single Post
Staro 12.02.2022., 19:45   #3261
Zero Cool ZG
Premium

Datum registracije: Aug 2021
Evo da napišem prve dojmove vezane uz Asustor, a planiram i nadopuniti listu.

Plusevi:
+ kvaliteta kučišta mi se čini veča od one QNAP modela za istu cijenu (do sada nisam imao svoj NAS, ali sam ih nekoliko setup-irao)
+ setup je vrlo jednostavn, ima opcija one click setupa, ali i advanced. Advanced nije ništa posebno kompliciran.
+ sučelje je poprilično fluidno, opet mi se čini bolje nego QNAP
+ Survaillance Station podržava moje Tiandy kamere, iako nisu na listi podržanih, te su uključene 4 licence (više od QNAP-a iSynology-a)
+ sam NAS (ventilator) je relativno tih, ali Seagate diskovi su bučni. Sva sreća ide NAS u podrum.

Minusi:
- NEMA BTRFS, iako je u službenom datasheet-u napisano da ima. Podržava snapshote, ali na razini LUN-ova što za moju upotrebu i nema previše smisla jer ga mislilm prenstveno koristiti kao obični storage i za automatske backupe mobitela i kompova
- Iako sam uspio spojiti kamere, iste su spojene preko rtsp-a i imaju opciju samo stalnog snimanja, dok je snimanje na detekciju pokreta onemogučeno. Mobilna aplikacija se može spojiti na NAS putem IP adrese ili Cloud ID-a
- Asustor Control Center ne pronalazi moj NAS, nisam uspio skužiti zašto. Preko browsera je sve prošlo za čas.

Uglavnom, malo sam razočaran zbog BTRFS-a i nisam ziher da li da zbog toga vratim NAS (ako ga uopće mogu vratiti)?

Paniram raditi backup NAS-a na vanjski HDD, a samo verziniranje mi i nije toliko bitno jer će na njemu uglavnom biti slike i dokumenti koji se ne mijenjaju.

Drugo što me muči je mobilna aplikacija za kamere. Ako kreiram Cloud račun, nisam siguran da li ikako mogu ograničiti eventualne napade na NAS?
Ne bih volio slagati otvarati NAS prema netu jer se bojim ransomwarea.
Zero Cool ZG je offline   Reply With Quote