Pozdrav!
Ne znam gdje da točno stavim projekt, no kako spada pod DIY a spada i pod audio, odlučio sam temu staviti ovdje u audio.
Projekt je predstavljen i na drugim audio forumima a ovdje ga predstavljam jer je pcekspert forum na kojem sam najduže a i kojeg najviše cijenim.
Vjerujem da će svatko pronači nešto za sebe, od audio fanatika, inženjera do programera i dizajnera.
Video:
https://www.youtube.com/watch?v=U7uzF2Q5OAg
Projekt:

Android aplikacija:
Više detalja ovdje:
https://mladenbozic.com/project-artemis/
Info:
Ideja (analogno pojačalo - digitalna kontrola) se rodila 2015., no tek sredinom 2016. sam konkretno krenuo raditi na tome.
Nisam htio neko jadno kučište pa da mi uređaj završi u nekoj šupi i nisam htio nešto ne-funkcionalno, nego kompletan uređaj koji radi sve što i rade oni iz dučana. I tako sam sve napravio za Pioneer A-10 kučište.
Sa vremenom sam dodao sve živo kao i vlastiti DAC te kontrolu preko mobilne aplikacije. Razvoj je poprilično potrajao jer sam radio on-off kako sam stigao, imam i stalan posao cijelo vrijeme pa je nekad bilo dosta teško to gurati dalje.
Pojačala i predpojačalo su CFA, tonska kontrola kao i kontrola glasnoče su preko motoriziranih potenciometara. Sve je kontrolirano sa STM32071 mikrokontrolerom. Komunikacija sa mobilnom aplikacijom ide preko BLE protokola i ganjam ju sa Nordic nRF52 čipom. Sve što vidite sam napravio/zakodirao sam, jedino sam platio izradu GUI sučelja i na bazi te izrade sam napravio ovu sa nekim dodatnim izmjenama.
Neke stvari tj. audio riješenja su uzeta sa neta (ima više na web stranicama projekta, koga zanima). Skoro svaki sklop je i simuliran u LTspice programu.
Projekt ima:
- Input selection based on relays
- Custom developed DAC with power off function when not in use
- Mute (relay based)
- Speakers On/Off
- Motorized volume control (4 channel ALPS pot) with ADC readings
- Motorized tone control (6 channel ALPS pots) with ADC readings
- Tone bypass (relay based)
- Discrete bass boost based on Onkyo schematics
- Discrete CFA pre-amplifier based on Marantz schematics
- Discrete CFA power amplifier based on sources from the net (Hifisonix) and own thinkering in LTspice
- Bluetooth Low Energy connection to Android device for control and monitoring based on nRF52 module
- IR remote control support
- Custom developed Android application
- Standby circuitry
- Dual power transformers connected in parallel after the rectifier for double current
- Separate power circuitry for pre-amp, DAC, relays and digital circuitry
- Protection circuitry for DC on outputs and power supply voltage asymmetry
- Temperature monitoring based on TMP100 IC and protection from overheating
- LED dimming ability
- LED on volume knob
Za sve koji su pročitali i došli do kraja, pitanje!
Da li bi kupili ovako nešto a da postoji kao kit?
Naime, razvijam(ne ja, inženjer strojarstva) i kučište i već sam tražio upit cijene u Kini, pa kako nemam novaca za brand razmišljam možda napraviti ovako nešto kao kit. Primjer; mogli bi kupiti kučište i napajanja od nas a sami napravite pojačala. Ili kupite kučište, DAC i napajanja a sve ostalo napravite sami. Naravno da bi sa kučištem došle i dimenzije i sve potrebno da se napravi vlastito rješenje kao i kod koji bi kao i ovaj bio javan te bi ga svatko mogao prilagoditi sebi. Isto tako, mogli bi kupiti i kompletan kit od nas, bez da zalemite/napravite i jedan dio sami, osim naravno sklapanja.
Kritike, pohvale i mišljenja dobrodošla!
Ako ima kakvih pitanja isto stojim na raspolaganju, može ovdje a može i na PM.
Hvala na čitanju!