08.02.2022., 15:44
|
|
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Autor Pupo
Vidi njega " UPS+HW Raid je must ak hoces kak spada", pa što fali zfs-u? Ako se dobro složi, s ecc memorijom i svime.
Da ne govorim da HW raid ako hoćeš "kako spada" ispadne super skup ako ideš na HW s dva kontrolera i sl. Jer ako prdne kontroler a iznad je raid petica, to postane takav pain za recovery.
|
Been there, done that
Citiraj:
Autor Nick7
HW RAID + BBU je dobra stvar. Ali, na njega ide najcese 'obican' FS (NTFS, EXT3, XFS, ...)
ZFS s druge strane ima brdo 'sigurnosnih' ficura, te sama korupcija je vrlo ne-izgledna. Osim toga, ima jednu veliku prednost - checksuming, koji uz RAID daje vrlo dobre sanse za spasiti podatke u slucaju neke greske na disku.
ZFS isto tako nema ni problema sa 'write hole' kod RAID5, tako da je i to jedan veliki plus.
Sve u svemu... ZFS je sa sigurnosnog aspekta i kolicine ficura jos uvijek na vrhu.
Mana ZFS-a? RAW performanse u odnosu na ostatak.
|
ZFS je najnapredniji FS danasnjice. No dosad sam imao dojam da je ZFS sam po sebi odlicna stvar i kod konfiguracije konfiguriras neku vrstu software RAID-a i da je HW RAID cak nepozeljan - ali tu mi iskreno fali prakticnog iskustva. Ispravite me ako grijesim 
|
|