View Single Post
Staro 08.02.2022., 08:15   #3231
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Zato kak spada RAID kontroleri imaju dodatnu bateriju za cache. Drugo. Kod HW Raid-a se konfiguracija sprema na diskove - ak se kod nestanka struje nekaj grdo ne smrda (par diskova prdne) - relativno si siguran (naglasak na relativno). UPS+HW Raid je must ak hoces kak spada i sto sigurnije al to je vec onda malo skuplja prica (i tu ne stavljas TrueNas+ZFS onda). Prednost ZFS je (bar u teoriji) upravo to da su u sam FS ugradene sve moguce zastite - za takve slucajeve + redudancija...+snapshots...(je ZFS je heben ). However....ne sjecam se kad sam u zadnjih 25 godina zbog nestale struje izgubio podatke na disku (Linux + EXT3/4, stari je volio rezat kabel il cupat iz kompa). Ak slazem cunga lunga server:

2xSSD RAID1 - OS
4xHDD RAID5E (RAID5 + spare) - DATA
4xHDD RAID5E - Backup (dnevni/tjedni/mjesecni - za neke firme i svakih par sati)
+ vanjski disk za tjedni full backup (katkad 2)

Budget verzija:

2xHDD RAID1 > OS+DATA
1x HDD > Backup
Naravno cak i najjeftinije verzije su okacene na UPS...just in case
Al za synology & co - iskreno ak imas vanjski backup nije tak kriticno.

Vidi njega " UPS+HW Raid je must ak hoces kak spada", pa što fali zfs-u? Ako se dobro složi, s ecc memorijom i svime.

Da ne govorim da HW raid ako hoćeš "kako spada" ispadne super skup ako ideš na HW s dva kontrolera i sl. Jer ako prdne kontroler a iznad je raid petica, to postane takav pain za recovery.