View Single Post
Staro 07.02.2022., 23:02   #87
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Kad pogledaš u vremena kad nije grijanje radilo (samo priprema tople vode), ima malo preko 300kn struje. Što znači da mu je u dva najskuplja mjeseca prosinca bilo oko 700kn račun grijanje, prosjek kroz hladne mjesece je još i manji. Nije najbolja dizalica, nije najgora. Za 24°C u kući ? Meni se to čini iznad prosječno, nikako loše ili skupo.

Koje kakve niskoenergetske kuće (forum.hr podaci sa topika o dizalicama topline) su imale sa dizalicama voda-zrak cca 400-500kn struje za slične mjeseci i kvadrature oko 140 kvadrata.

Moram priznati da sam vidio par primjera gdje nisam vjerovao da netko grije kuću od 160 kvadrata plinom za 400kn po zimi (Samobor). To je oko 130 kubika plina na mjesec, znači tipa 4-5 na dan. Moj stari u sličnoj kvadraturi potroši 10-12 (grijanje na 65 polaz, topla voda na 45 i kuhanje). Ali on je samo stavio 5cm stiropora i nije izolirao krov nikako. Jebiga, tako se gradilo prije 20 godina.
Ja sam u rentanom stanu od jedva 30 kvadrata mogao dnevno skuriti 3 kubika plina, ženi je stalno bilo hladno osim kada grijanje nije radilo. Zato se gazda gore uopće nije morao grijati i još je imao prozore stalno otvorene.

Izolacija kuće i krova igra veliku ulogu. Kao i navike ljudi, broj odraslih, djece, aparata. Teško je ovako uspoređivati.

EDIT:
Energetski razredi nisu samo izolacija. Na sreću ili nažalost.

Zadnje izmijenjeno od: Vuco. 07.02.2022. u 23:07.
Vuco je offline   Reply With Quote