Pozdrav ekipa.
U potrazi sam za laptopom. Inače jesam tech savvy, ali nešto manje od godinu dana jednostavno nisam pratio zbivanja na HW tržištu. Trenutno sam na Ryzenu 4650G, i od tada sam prestao pratiti ove novije procesore za laptope - malo me bune oznake H i U kod AMD-a, i oznake H, U, HK i G7 kod Intela, npr.:
Ryzen 5 5500U
Ryzen 5 5600H
Ryzen 7 5700U
Ryzen 7 5800H
i5 10300H
i5 10500H
i5 11300H
i5 1135G7
i7 1065G7
i7 10870H
i7 10510U
i7 11370H
i7 1165G7
i7 11800H
i7 1195G7
i9 10980HK
Pa eto da pitam za savjet Vas koji ste ipak bili malo više u toku - što znače te oznake na kraju modela? Kod AMD-a, ako dobro kužim, su H procesori jači od U procesora? Kako stoje stvari kod Intela?
Vezano za laptop - trebam laptop koji će mi služiti kao glavno računalo kojeg mogu (kad je to potrebno) ponijeti sa sobom. Trenutni komp je upaljen 24/7. Tako da, laptop će većinu vremena biti spojen na struju (nije previše važno trajanje baterije), i većinu vremena će biti doma spojen na vanjski ekran + miš + tipkovnica.
Ono na što sam osjetljiv jest nepotrebna BUKA i TEMPERATURA:
- buka iz razloga što ne volim dok su mi ventilatori od PC-a nepotrebno glasni
- temperatura - jednostavno mi smeta da mi CPU idle-a na visokim temperaturama
To vrijedi kada je nekakav IDLE u điru, ili običan office rad, surfanje, youtube, i slično - tada ne podnosim da mi se komp nepotrebno grije i buči dok mu je CPU korišten 10%.
Prilikom obrade videa, konverzije, zippanja, igranja - jasno mi je da se tada mora zagrijati.
Laptop će služiti za:
- povremenu obradu videa/slike
- povremeni dizajn i programiranje web stranica
- rad u InDesign-u i Illustrator-u
- svakodnevni office rad: Word, Excel
- povremeni (rijetki) gaming - nisam zahtjevan korisnik, meni je i 30-40 FPS-a u Assassin's Creedu sasvim dovoljno. Ne igram online
- streamanje filmova preko lokalne mreže na TV
Pa neke specifikacije koje sam imao na umu:
CPU: min 6 jezgri - preferiram AMD
RAM: minimum 16GB
SSD: NVMe m.2: 256GB može proći, ali može i 512GB, više ne treba
Mass storage: već imam 2,5" SSD 1TB, pa bi bilo poželjno da u laptop mogu ubaciti taj SSD
Mreža: WiFi6 + BT5.2
Dodatno: TPM2.0, radi podrške za Win11
Ekran: 15,6", ne treba mi veće. Također, ne palim se na 120Hz i slično, bitno da ima koliko-toliko solidan prikaz boja.
Priključci:
- najmanje jedan HDMI out, može i više (ili u kombinaciji sa DP-om, svejedno)
- RJ45 (1Gbit/s)
- nekoliko USB3 type A portova, čim više tim bolje, i čim novija verzija isto bolje - na laptop će biti spojeni i miš i tipkovnica u isto vrijeme
- barem jedan-dva USB-C port - da se eventualno može spojiti neki USB dock, itd.
Eto, toliko "ukratko"
Ako netko ima koju pametnu - otvoren sam za prijedloge