Citiraj:
Autor Bub0
Inače ćeš nešto promjeniti ako kukaš, kao i ostatak svijeta. Stanje je takvo kakvo je, ili se protegn i priušti si ono što voliš, ako to voliš, ako ne gotova rasprava. Mjesecima već gledam i slušam konstantno istu stvar, kako je hardver skup, kako je sve skupo. Ja sam i sada spreman potrošiti xy količinu novaca na neku stvar ako mi se sviđa i ako imam mogućnosti potrošiti.
|
Zašto ne raspravljat? Ak te smeta odlepršaj na drugi topic.
Cijene diktira ponuda i potražnja. Da nema potražnje cijene nebi bile ovakve.
Meni cijena nije problem, kad sam van HR zarađujem 100k+ kn/mj. Ne pišem to da se kurčim već da takvi ko ti shvate da postoje ljudi kojima nije problem dat lovu čak i po ovim smješnim cijenama.
Zašto ja nisam već sad kupio RTX. Imam 1080ti. Nisam kupio RTX2080ti zato jer je bila samo 30% brža, ista količina memorije.
Nisam kupio RTX 3080 kad je izašla jer je imala manje memorije, performanse su bile tu no potrošnja (čitaj buka) je bila katastrofa. Nema teoretske šanse da imam grafičku od više od 250W, jer me iritira buka (imam silent build). Bio sam 50-50 da uzmem, onda su bila ona sranja s napajanjima i frizanjem i ono uzeo bi pa je počelo to s cijenama. Reko sam sebi, odjebite cigani.
Sad zašto ja mislim da će cijene past...i to onako više gledajući to uz popcorn nego da me dira.
1. Na tržištu ima novih grafičkih, onih od majnera, buble puca, nikakav use neće imat kad bude neisplativo. Kad je cijena energije=zaradi.
2. Cijena energije je povijesno visoka, ja se inače bavim energetikom i jadna od domene mi je puštanje u pogon elektrana...
Hep kupuje odovuda
https://hupx.hu/en/ za zadnji mjesec je cijena energije bila 200+€/ MWh Čisto usporedba za hrvatikusa simplexa, HEP ODS naplaćuje kućanstvu s PDV 72€/MWh
Implikacija, veliki rast cijene energije (za hrvatsku 1.4...al kog briga za HR), GOTO 1.
3. Ima tona grafičkih starijih generacija koje su dobre za igranje, dakle ponude ima
4.Dolazi novi igrač za neki low end
5. Za manje od god dana će bit nova generacija, stvarno je neko jako entuzijastičan da sada kupi.
IMO ne da će bit crash, nego će crash bit takav da će sjebat duopolu cijenu i nove generacije.