View Single Post
Staro 27.01.2022., 15:50   #256
Marko :)
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2016
Lokacija: Unknown
Postovi: 650
Citiraj:
Autor divacic Pregled postova
Pozdrav svima!

Nudi mi se prilika preći na Telemach optiku (sa A1 koaksa), pa imam nekoliko pitanja:

1. Koju brzinu uzeti (do 300mbits ili ići na 1gbits, ima li osjetne razlike u brzini streaminga)? Ako se uzme niža može li se u bilo kojem trenutku dići na gigu?

2. Telemach tvrdi da nije moguće postavljanje njihovog routera u bridge. Naime, trenutno imam svoj router (nighthawk 7800) kojeg koristim zakačenog na A1 router u bridgeu prvenstveno zbog mogućnosti stavljanja openwrt-a, a onda u njemu i ad-blockera. Taj kombo radi fantastično, osim youtube-a kojeg više nemre blokirati ni majka. E sada, ako nije moguće staviti router u bridge koja mi je druga opcija? Pi-hole? Ako Pi-hole koja je najbolja varijanta (koja troši najmanje struje).

3. Kako ste zadovoljni sa radovima na postavljanju optike po stanu? Moj router nije baš blizu ulaznim vratima, pa me zanima ako netko ima navedeno iskustvo.

4. A1 preko koaksijalca gotovo pa nije imao nekih prekida, Kak je sa Telemach optikom? Radi? Ne radi?

Hvala unaprijed
1. Ovisi za što koristiš internet i kako. 300 Mb/s je i više nego dovoljno za surfanje, streamanje sadržaja i gaming. 1 Gb/s je više opcija za one koji puno skidaju/prenose sadržaj.

2. Jednostavno ga spojiš na njihov (LAN1 -> WAN tvog) i tako ga koristiš. Na njihovom fino ugasiš Wi-Fi, te namjestiš DMZ (da za port forward koristiš vlastiti router) i to je to. Jedina mana tog načina spajanja je što tvoj router ne dobiva direktno javnu IP adresu nego na internet ide preko njihovog routera (dobiva privatnu). ALI i to ima neke prednosti; ako internet prestane s radom ili se pojavi neki problem, jednostavno računalo spojiš kabelom na njihov i vidiš da li je problem to tebe ili njih. Jer ako na njihovom routeru radi, a na tvom ne, do tebe je.

Ni A1 ne dozvoljava stavljanje optičkog routera u brigde, pa sam ga spojio na način kako sam opisao. Sve radi ko' urica.

Što se tiče ad blockera, pogledaj NextDNS. Jednostavno rečeno, Pi-Hole samo što ne moraš koristiti svoju struju. Iako spajanjem vlastitog routera na njihov, možeš nastaviti koristiti ono što si do sada koristio.

3. Mene ovo tek očekuje tako da (još) ne mogu ništa komentirat.

Citiraj:
Autor dnb Pregled postova
nevezano direktno uz Telemach - ali fun fact, danas se pojavilo u haustoru.






Što njima bi pa ne ture optiku, nude 200mbit max. dok drugi ISP-ovi nude 2G bez problema. Nažalost to me i odvuklo od njih a bio sam dugogodišnji korisnik.
Nudi A1 i 1 Gb/s preko koaksijalnog, ali ponuda nije javna. Opcija se nalazi u cjeniku i može se dobiti pozivom službi za korisnike.


Vratimo se na Telemach, Sloboština i Knežija dobivaju optiku...


Objava namjere gradnje Knežija 1 DČ3

Objava namjere gradnje Knežija 2 DČ4


Objava namjere gradnje Sloboština 1 DČ13

Objava namjere gradnje Sloboština 2 DČ14

Objava namjere gradnje Sloboština 3 DČ 15

Objava namjere gradnje Sloboština 4 DČ 16

Objava namjere gradnje Sloboština 5 DČ 17

Objava namjere gradnje Sloboština 6 DČ 18

Zadnje izmijenjeno od: Marko :). 27.01.2022. u 18:27.
Marko :) je offline   Reply With Quote