Tema: Fibernet
View Single Post
Staro 25.01.2022., 07:27   #53
Risnjak
Registered User

Datum registracije: Aug 2020
Citiraj:
Autor Njinsa Pregled postova
Ljudi, ne znam što očekujete od routera kojeg Fibernet nabavlja za 50 USD. Kakav beam-forming signala je moguće izvući iz tog groznog dizajna, to može korektno raditi samo većoj prostoriji i ako u zidovima ima barem malo armature, tu priča prestaje.

Koliko para toliko muzike i slobodnog vremena.
Složiš jedanput mrežu kako treba i onda zaboraviš da postoji koliko je stabilna, za signal prodorna i (možda) sigurna.

Opcija A - DIY, slažeš komponente sam, više elemenata rješenja
Industrijski miniPC (Amazon.de, 230-280 EUR)
Intel Celeron J4125 ili bolji, 4GB DDR4 SODIM keks, 60GB mSATA miniPC sa 4 Intelova GBit porta; podržava PFSENSE, OPNSENSE, UTM, UNTANGLE, OPENWRT...štogod ti padne na pamet. Biraš rješenje prema preferencijama (OpenVPN, Wireguard za VPN), bez problema podržava Gigabit fiber s i bez VPN enkripcije.

Ubiquity AC Lite Wifi AP 5G (Amazon.de, cca. 100 EUR)

Opcija B - off-the-shell
Synology RT2600AC router + MR2200AC Mesh AP
Firewall, router, wireless AP, mesh, VPN server, IPS/IDS

Naravno, uvijek preostaje izlet do Linka i uzeti super glossy Asus/Netgear/Dlink/TPlink za možda trećinu iznosa bilo koje od gornjih opcija, ali sigurno i za 3x manje fleksibilnosti.
Set&forget.
Ma ne očekujem nešto previše, kao što nisam ni do sada od drugih operatora. Uspoređujem Speedport plus koji sam imao do sada i AX1800. I nema pre velike razlike osim mrvicu jači wifi. Meni ne treba više od dva lan porta jer sve drugo je na wifi. Po cijeloj kući imam dovoljno signala za gledanje IPTV i na terasi imam dvije crtice i piše signal dobar. A za po vrtu i prije sam koristio Wifi Extander. Za sada neću ništa kupovati, možda tamo na ljeto. Nijansa vidim da se ti puno više razumiješ u to pa se nadam da ćeš pomoći. Lp.
Risnjak je offline   Reply With Quote