View Single Post
Staro 24.01.2022., 04:19   #37
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor bacelj Pregled postova
EDIT: @Pomo - Ja sam 100% siguran da kod nas u Osijeku rade neke prevare s kvalitetom plina!
Neću reći nemoguće, ono što ja vidim da meni potrošnja raste sa padom temperature. I to je ok.
Plinski bojleri, čak i oni stari atmo, su efikasniji pri nižem polazu i to je činjenica.
E, sad. Po meni, dosta ljudi griješi sa gašenjem grijanja.
Zašto?
Tendencija svih novijih sustava je da su predviđeni za izolirane objekte i fizički velika/efikasnija grijaća tijela, ono što je Visage napisao 30% veći radijatori, podno, ventilokonvektori, štogod.
Ako ste na režimu 18c noću, 22 danju, po meni, kondenzacijski bojler će imati veću potrošnju da postigne sa 18 do 22, nego da je cijelu noć grijao na 22. Govorim o neizoliranim objektima, koji uvrh glave imaju termo žbuku i noviju stolariju, kao kod mene, gdje temperatura stvarno i padne preko noći na 18.
Isto vrijedi i za klime i dizalicu topline.
A istu stvar sam i sa peletima provjeravao u prošlom stanu. Kad je najhladnije, nisam imao računicu gasiti grijanje.
100m2 neizoliranog stana i alu stolarija, 24h je bilo cca 2 vreće peleta kad je bilo najhladnije, gasio ja ili ne po noći.
Vreće s iste palete, tako da nema govora da je tu netko muljao, peleti identični.
Jednostavno temperatura u neizoliranom objektu previše padne preko noći.
Sad je kod mene 21 noću, 22 danju. Ujutro se grijanje zaleti na pola sata/sat na 75 polaza i ostatak dana održava s puno nižim polazom.
A to da će nam svima iduće godine prisjest grijanje na plin, hoće.
Osobno, uvjeren sam da struja neće poskupljenjem toliko pratiti plin.
Meni je plan multisplit za spavaću i dječju sobu, dnevni već ima klimu i vozi Miško.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.

Zadnje izmijenjeno od: Pomo. 24.01.2022. u 05:01.
Pomo je offline   Reply With Quote