Citiraj:
Autor Pomo
Prošle godine sam držao polaz na 55c, ove godine na 75.Vic je da ako podesiš polaz recimo ovih 55, onda bojler uvijek lovi tih 55 u polazu. Ako je na 75c, što je maximalna vrijednost bez ulaska u servisni meni, onda tek termostat upravlja. Kad je na max, i upravlja termostat, onda on vrti polaz koliko procijeni da mu treba za postizanje temperature, tipa u prijelaznom grijanju sam ga uredno lovio da gasi na 38c polaz za 22c u dnevnom. Istina, nema kondezacije nakon 55-60c pa onda nema ni neka velike uštede kad polaz pređe te temperature.
|
Vaillant konkrento za nove model, kod mene navodi u servisnom da iznad 56 ili 57c nema vise efikasnosti. Ostaje i kvadratura, broj radijatora, izolacija. Kod mene je u stanu ogroman sustav koji veze radijatore, 750 kn zvuci kao neostvariv san, s bilo kojim bojlerom. U najvecoj stednji (atmo ili ovaj) nema sanse u najhladnijim mjesecima 1500-2000 kn.
Ali to kako su danas svi pohlepni da sto prije instaliraju i zbrisu dalje, to je stvarno porazavujuce. Osim onih koji nesto kuze, pa pogledaju dokumentacij, gotovo svi koji su ugradili, niti slova im nije objasnjeno funkcioniranje.
Samo im zadaju termine programa, pitaju koliko im je dosta za toplinu i dovidjenja, vidimo se
Ali najvise mi je porazno da uz sve bezicnosti i novotarije, top modeli termostata su na razini preplacene aplikacija za telefon. Ides dati, recimo, +2000 kn za top model, da bi na kraju po telefonu isao parametre podesavati, jer sama kutije nema ni deset segmentni ekran. Listao sam valjda tridesetak modela, koje serviseri ubacuju u sam bojler u masku. A tamo u centru, samo slijezu ramenima - Tak je to gospon, nema vise prave kontrole, sve automatizirano.
Ne zelim vidjeti telefon za nesto sto se zove grijanje, hocu dedicirani ekran/uredjaj, koji moze kvalitetno pokazati stanje baraze, prolaska temeprature, te osnovnih parametara koje smo +30 godina mogli gledati na bojleru.
Edit, kako se zove ta kutija? eRELAX, s nekim dodatkom modulom.
Ako za te novce ne mozes sloziti pristojan termostat koji kominucira s bojlerom i daje pristojnu kolicinu informacje rada. Nek on ima telefoniranje koga to veseli, a ne kao jedini nacin. Ali ta aplikacija je opet glorificirani template koji samo nudi menije s baby fontom, koji su sami sebi svrha.
...