Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 21.01.2022., 23:00   #11243
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Autor LAcy Pregled postova
Btw, mane prostorije se ne mogu korigirati nikakvim equalizerom, room correction, bilo pasivnim ili aktivnim. Moze se postici nesto malo ili napraviti jos gore.
Uz danasnje DSP mogucnosti korekcije trece generacije, recimo DEQX kao razumnije kostajuci, ne da je moguce, vec se koristi vec desetak godina profesionalno i za instalacije sirom svijeta. Testirano i potvrdjeno publikacijama, slusanjima te koristenjem.

Naravno, ima razlicitih sustava, drugih imena.

Samo ne staje samo na prostoriji, vec ispravljajuci vecinu dinamickih zvucnika koji su osrednji adresiranjem vremenskog i faznog uskladjivanja. No cijena tog pothvata je da moramo kompletno preci u digitalnu domenu, u dobrom i losem. Nekad je odlicno, a nekad uzima cijenu. Za dugu raspravu je taj drugi dio. Meni je osobno drazi analogni nacin, ali DSP mogucnosti su danas otisle u nebo i ono sto je moguce postici je zadivljujuce.

Recimo nakon dvije tri kalibracije u autu, kad DSP preuzme vremensko uskladjivanje, kad vidis odnos zvucnika, odnosno udaljenost naspram kasnjenja, bez intervencije DSP-a, zbog nepravilnosti u prostoru, koji je dole apsorbirajuci (tepisi/pod) naspram visokoj refleksiji (stakla/) onda se u pojedinim prostorima zacudim kolika su odstupanja. Nakon finog podesavanja, razlike su zadivljujuce. Ako igdje i najnezahtjevnije uho moze cuti koristi vremenskog i faznog uskladjivanja, onda je to auto. No problem za moje usi, katkad vise lezi u autoequalizaciji i parametrici, ona moze zvucati jako dobro, ali kod neke glazbe, ubija dinamiku, cini tranzijente cudnima. Zato bolji sustavi koriste i daju puno preseta i podesavanja, pa mozes brzo birati.

Analogni nacin je skuplji, no, ovisno o vrsti zvucnickog sustava moze biti neznatan.

DSP i aktivni zvucnici su najveci udarac koju je High-End industrija ikad primila, a svakim danom ce biti jaci i jaci, na njihovu stetu, jer ima generacijski pomak usvajanjem korisnika, sto se najvise vidi po broju ugasenih imena, te brzom pokusaju prilagodbe.

....

...
Visage je offline   Reply With Quote