View Single Post
Staro 20.01.2022., 10:54   #263
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor Bruno_Rv Pregled postova
Pitanje za znalce. Trebam umrežiti kuću kako treba,više manje je sve provučeno,ima još par mjesta koje treba provući, tj maknuti rj11 i ubaciti rj45 , zanima me kako je najbolje složiti switcheve. Hoće li se jeftini switchevi klati međusobno ako ih naredam na par čvorišta ili ipak treba malo bolje to srediti. Zbog renoviranja prije 15ak godina, nema baš mjesta za velike switcheve pa me zanima da li idu manji na više mjesta i koliko to utječe na kvalitetu veze, imam 30mbit pa želim što manje gubitaka u stabilnosti
Prva i osnovna stvar je smanjiti broj switcheva.
Druga osnovna stvar je sve switcheve staviti na istu lokaciju.

Ponekad se desi da jedan switch jednostavno "zašteka" u radu zbog nekakve smetnje, čak i naponske smetnje i moraš ga isključiti i ponovno uključiti. Iz istog razloga je dobro imati sve switcheve na istoj lokaciji da vidiš kakva je situacija na tom jednom mjestu, a ne da moraš obilaziti i isključivati/uključivati switcheve na 5 mjesta.
Radit će mreža i ako razmjestiš switcheve uokolo po kući, ali ćeš se sjetiti ovog teksta prvi puta kada će zaštekati mreža. Preporučam ti da ipak uzmeš malo kvalitetnije switcheve, ako ništa drugo barem one koji imaju metalna kućišta, ti su ipak mrvicu robusniji i izdržljiviji.
Sinac je offline   Reply With Quote