View Single Post
Staro 11.01.2022., 14:06   #3864
fre@k
Premium
Moj komp

fre@k's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor livada2 Pregled postova
Pitanje za Vaillant bojler znalce.
Kuca s dve etaže. Bojler ima termostat na donjoj etaži i s tim termostatom se pali grijanje i grije se donja i gornja etaza. Termostat je obicni vulgaris mehanicki za 150kn. Grijanje je na dva kata a termostat je na donjem katu. problem je što kad nema nikog dole ovi odozgora moraju sić dole okrenut termostat da krene grijanje. Grijanje je zajednicko i nicim nije odvojeno.

Dal se ikako može ugradit još jedan vulgaris termostat na kat pa da oni odozgora ne moraju silazit dole okrenut termostat?

Paralaleno?
Ako je upaljeno dole a gore ugašeno grijanje radi.
Ako je ugašeno dole a gore upaljeno grijanje radi.
Ako je upaljeno dole i gore grijanje radi.
Ako je ugašeno i gore i dole grijanje ne radi.

znači ako bilo tko okrene termostat da mu treba grijanje da grijanje radi .

Kad ovi odozdola odu iz stana i ugase grijanje na termostat ovi gore samo okrenu kod sebe termostat i grijanje krece.

Dal se to moze izvesti? ako moze mozda neka shema vulgaris mislim da samo dve ili tri žice ima u termostatu. Po meni samo stavim u gornji stan termostat i povucem te 2-3 zice i dole iz zbrikam(boja na boju) i onda bi se ta dva termostata trebala ponasat kao da je jedan. cim jedan daje spoj bojler radi a nebitno je koji daje spoj..

otovren sam za sugestije.

Ako netko zna kakva je situacija s nekavim bezicnim rijesenjima da ne moram kanalice postavljat takodjer sam otvren za prijedloge.
Ako se stvara problem oko grijanja kod tebe gore onda prebacis termostat kod sebe. A donju etazu rihtaj preko termostatskih glava, ako je njima vruce nek zavrcu, ali u tom slucaju tebi se nece smanjivati protok vode i tako ce u nekom trenutku biti temp jednaka.

to je najeftinija opcija, ova skuplja bi zahtijevala pomalo igranja. Stavi se hidro skretnica i vanjska adaptivna pumpa, ona moze osjetiti promjene u protoku/temp i po tome regulira protok
https://www.youtube.com/watch?v=24i3y1r_bf8

To bi znacilo da ce tvoj povrat s gornje etaze recimo biti puno niza temp nego s donje etaze, u tom slucaju pumpa osjeti oscilacije i pumpa pocne rokat brze da to izjednaci, kako se to priblizi istoj temp ona opet smanjuje i smiruje protok dok nedode do nekih drugih oscilacija. Planiram i kod sebe ovo uvest, prednost je ogromna ima vecu snagu da to pogura kroz cijelu kucu, manje ubijas bojler ima puno kraci put sa cijevima.

https://www.youtube.com/watch?v=0AH7bM4Dlo0

CPU: I5 2500k
GPU: MSI TF 660 OC
MBO: Asrock Z68 PRO3
RAM: 2x4gb G. Skill (1333mhz)
PSU: Seasonic 620W
HDD: SSD 180gb Intel 520 | WD Green 2TB
CASE: CM Elite 370
Ostalo: MX518, Logitech Ultra Flat, DELL U2412M, Hyper 212+

Ako Vam je život tužan, ne brinite! Barem Vam je plaća smiješna

Zadnje izmijenjeno od: fre@k. 11.01.2022. u 14:35.
fre@k je offline   Reply With Quote