Imam RPi od prvog B+ modela sa 512MB RAMa. Imam i dvije četvorke sa 8GB RAMa. U bivšim firmama sam ih instalirao desetke za raznorazne pametne i manje pametne stvari koje je odrađivao odlično. Ne znam što bi drugo stavio da nema RPi. Postoje mnogi drugi SBC-ovi, ali Raspbian ima ogroman stabilan repozitorij i izvrsno je supportan što jako štedi vrijeme.
Ipak ne vidim Raspberry Pi kao zamjenu za desktop. Previše je kompromisa. Prvi problem je SD storage. Spor je i moraš kemijati da ne spališ SD karticu. Drugi problem je natjerati browser da koristi MMAL dekoder za video. Jubito je slabo upotrebljiv.
Treći problem je form factor. Želiš li kvalitetno hladiti RPi 4 već imaš problem. Još ako uz to želiš PoE HAT onda stvaro imaš problem ako želiš da to sve lijepo izgleda u nekom kućištu koja su uglavnom preskupa u odnosu na RPi. Uz to, PoE HATovi nisu baš najkvalitetnije riješeni i bučni su.
Četvrti problem je cijena. Dok sve to složiš (RPi, napajanje, SD kartica, tipkovnica, miš, monitor) ispada da možeš uzeti rabljeni laptop za te novce da ti bude puno brži desktop koji neće trošiti značajno više struje.