View Single Post
Staro 03.01.2022., 15:29   #16970
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Ekipa, može par prijedloga?
Kako razmišljam promjeniti monitor za veći i veću rezu, razmišljam da bi telku vj isto mogao.
Što imam trenutno? 7 godina stari Grundig 40 VLE 4322 BF. Tv sam tada platio nevjerojatnih 1600kn i za tu lovu je bomba, ali realno i nije baš. Za filmove mi je OK, ali kad se igram bi htio valjda doslovno duplo veći TV, sve je sitno i ne vidim čitat, i kad su tamnije boje tj slika kreće fešta muljanjem ili ghostingom (i u filmovim i u igrama), štogod neugodno je (ovo na monitoru nisam nikad doživio). Za taj trenutni TV nigdje nisam uspio naći ni koliko nitsa ima, niti koji je panel (VA ili IPS).Udaljenost 2-3m (zavisi na kojem djelu kauča sam), soba je svejtla, ima prozore i direkt u TV i sa boka.

Frend mi veli da je za ograničeni buđet bolje uzeti što veću telku, umjesto neke bolje ali manje. Ja mislim da bi sada uzeo min 55. Pošto sam jako škrt za TV, koliko uopće valjaju Hisense i TCL telke? Vidim da ima TCL 55C728 za 5,5k kn, čini se OK za tu lovu, ima 2x HDMI 2,1 (uz 2x HDMI 2.0) i navodno podržava 120hz, nema FALD ali iskreno to mi je zadnje na listi prioriteta...ili nešto slično za tu lovu a more i manje. Imaju li ti VA paneli isti problem kao i monitori sa muljanjem crne ili je to kod njih riješeno?
I vidim spominje i se taj efekt prljavog ekrana, je li to specifično samo za VA...ili toga ima i na IPS ekranima? Pretpostavljam da zbog toga mogu vratit telku isto kao i zbog npr mrtvih pixela...ili?
Ugl, negdje sam pročitao da Hisense i TCL za amere rade osjetno kvalitetnije telke, a svi rivjui su bazirani na US verzijama, zato pitam tu neka iskustva.

EDIT: Eh da, moram priznat da me buni da za tu telku piše da ima 100hz, ali da podržava 120hz ako se spoji komp/konzola. Ne kužim, kolko hz ima na kraju, jesu to neki trikovi i majmuniranja ili...?

Zadnje izmijenjeno od: Disco. 03.01.2022. u 15:35.
Disco je offline   Reply With Quote