View Single Post
Staro 28.12.2021., 16:41   #1464
clam
Registered User

Datum registracije: Dec 2010
Citiraj:
Autor axo Pregled postova
Sta radis kad spalis 1TB?
Stvarno ne kužim kako se netko u 2021. godini može čuditi potrošnji od 1TB, ovo je slično Telemachu koji poslovnim korisnicima nudi 200GB mjesečno, komedija - to je možda za firme koje samo šalju emailove i imaju do dva zaposlena.

Otvorim par Twitch streamova (1080p) + EON na jednom TV-u (1080p) i Netflix na drugom (4K) i ode skoro 1TB u pola mjeseca bez da taknem bilo koju igru ili slično. Ako čitaš samo vijesti i koristiš Facebook onda mi je jasno da ne potrošiš taj promet, ali bilo koje kućanstvo pogotovo sa djecom može vrlo lako potrošiti 500+ GB u manje od mjesec dana. Pa moji starci od ~60 godina znaju potrošiti između 100 i 200GB, a ne skidaju apsolutno nikakve stvari već samo gledaju npr. Novu Plus ili evantualno malo surfaju po netu.

Citiraj:
Autor RimtuTiTuki Pregled postova
Nema veze sa državom, ima sa korisnicima koji vole opteretiti bazne stanice svime i svačim, pa ih im na ovaj način barem malo otežaju život...

Da nema tih ograničenja, svi bi kukali kako je brzina spora i opet ne bi valjalo...

+tarife na kojima se šaljem SMS nisu ni namjenjene za kućni net
Mislim da su torrenti najveći problem. Kad bi na neki način zabranili/blokirali to na mobilnom internetu, mislim da bi svi bili na dobitku (osim naravno onih koji skidaju sve nove serije, filmove, igre itd). Mobilni internet jednostavno nije namjenjen kao zamjena za fiksni, a to što ga većina nas koristi kao da imamo ADSL sa neograničenim prometom je druga stvar.

Al ajde, napokon je krenula "operacija optika" kroz EU fondove pa bi se situacija mogla popraviti do kraja 2023. za dosta ljudi, a i do onda bi 5G trebao biti nešto kvalitetniji pa da ljudi mogu imati normalne brzine, stabilan internet i pristojne pakete u 21. stoljeću.
clam je offline   Reply With Quote