Citiraj:
Autor Bruno_Rv
Ja sam tebe shvatio sta ti želiš reći i u, osnovi se slažem u vezi kazni. Moraju biti oštrije i to jako. Ali reci mi kako doživotna ili smrtna kazna spriječava ubojicu da ubije? Zašto su zatvori vani i kod nas krcati bez obzira na sve moguće kazne? Zato sto je puno teža prevencija od kazne.
|
Ti dosta mješaš kruške i jabuke.
"kako kazna spriječava ubojicu da ubije..."... ne možeš ovdje uspoređivati okorjelog kriminalca bez savjesti sa čovjekom koji sjedne za volan pijan i kaže si "ma neće se ništa dogodit, dobro sam"... taj isti čovjek, koji ima savjest (za ove koji nemaju niti ne pišemo prevencijske zakone), će razmisliti ako mu prijeti kazna zatvora za pokušaj ubojstva i reći će si "ma uzet ću ja rađe taxi do tamo, da ne dođem u napast vozit nazad doma, jer ako me uhvate, gotovo je..."
Sada ti ljudi razmišljaju (znam jer sam bio jedan od njih) "ma dobro, ako me i ulove, to je par tisuća kuna, pa žalbe, možda mi vrate vozačku, pa ovo, pa ono..." da ti ideš 30 dana u pritvor čim te ulove s više od 1.0 promila, da vidiš kako bi taxiji profitirali...
I ponovit ću ti još jednom da proučiš huligane u Engleskoj, i vidiš da prevencija nije nemoguća... samo prevencija nije "povećat ćemo malo novčane kazne".. to je punjenje proračuna.
Ali ono što je povijest pokazala je da huligani većinom nisu psihopati niti sociopati, nego "obični" ljudi koji se malo ispušu i čija se odgovornost izgubi u psihologiji mase... ima dosta textova napisanih na tu temu, ako želiš možemo pričati satima o tome, i o efektu razbijenog stakla... ma o svačemu, ali bez ljutnje mislim da moraš još dosta materijala proučiti da možemo o tome razgovarati.
Poanta - obične ljude koji idu sa stavom "ma neće valjda" možeš prevenirati na način da im kazna bude takva da im se ne isplati riskirati sa "ma neće valjda mene".