Dotakli ste se komfora punjenja, infrastrukture, a di je cijena auta, cijena održavanja, zbrinjavanje baterija?
Super kaj povremeno neki EV dođe do pola milje s originalnom baterijom, al gledajući hrpu prevara s čađarama iz uvoza kod dizelaša je to skoro pa pravilo. Mogu gledat svoj Ford Fikus koji ulazi u 15. godinu i osim ak mašina ne eksplodira s tim autom nekih troškova nemam, a popravit ga može i mali štef, dijelove kupit na 19 lokacija u Čepelovcu. Mene osobno zanima kaj bude kad EV prođe 10 godina, kak zbrinuti baterije, kolko će koštati zamjena istih ili infotainmenta, jer imam feeling da budu rađeni od unobtainiuma. Još kad ekipa krenue Tesla stopama uskoro neces moć ni gume zamijeniti bez da ti se blokira brzo punjenje, a nekak sumnjam da budu baterije baš toliko potonule u cijeni da budu skoro pa zaniemariv trošak...
Na poslu imamo dva ev-a i oba su brutala za to što služe - isključivo vožnja po ZG (twingo i kangoo) no domet je epska pušiona, punjenje od preko 9h za 200-250km dometa je isto tak zanimljiva priča za sebe. Samim time iskoristivost za ikakav teren van grada je daleki san. Kvragu zapalit Zagreb Karlovac Zagreb je u Twingu upitno po zimi ako mrvicu pretjeras gasom na autoputu...
Osobno bi radije sjeo na tramvaj/vlak do posla, pustio nešto na sluškama, ali brate mili to je preko sat i deset minuta, a ICE mi pruža 20ak minuta taljiganja za djelić inicijalnog ulaganja u EV.
EV je za isključivo gradsku vožnju nenadjebiv, pogotovo ako imamo nove leasing igračke, no čim se poželiš maknuti iz tog kalupa nekak mi to ne drži vodu.
Evo jedan glupi usecase koji sigurno masa ekipe ima. Desi ti se da jednom-dvaput-triput mjesečno u istom danu moras zapaliti relaciju od 120km u jednom smjeru, bilo zbog klinca koji studira, bolesnih staraca, žena se zaželila mame... Job završi u 4-5 sjednes u auto, obaviš kaj imaš i vratiš se u ZG, ako je vani oko 0 i voziš ev, možda baš i ne...
Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk
i5 8500T, H310I-IM-B, 32GB, 10GbE X-3
1x 150GB Intel S3520, 3x2TB Crucial MX500, 4x12TB Toshiba MG07ACA12TE
Truenas Scale
File Share, Plex, Jellyfin, Nextcloud, qBittorrent
|