Tema: Automobili
View Single Post
Staro 26.12.2021., 22:04   #58546
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Roberto Pregled postova
U trenutku iad svi auto proizvodjaci imaju svoje EV linije vozila, i svi planiraju jos vise modela, a pojavljuju se i novi igraci na sceni, u trenutku kad se sve veca i veca lova slijeva u RnD EV, suludo je tvrditi da su EV hype koji prolazi. EV ne dolaze, vec su tu, i ostat ce, i bit ce ih sve vise, svidjalo se to nekom ili ne.
Tako ti je bio slucaj i sa klavirima - bili su sa tzv. beckom mehanikom do kraja 19. stoljeca, onda je bila jedna prijelazna mehanika koja se koristila 20-30 godina, no nakon 30ih godina, svi klaviri su sa tzv. engleskom mehanikom koja je i najbolja...

EV u sadasnjem obliku sa staticnim baterijama je ni vrit ni mimo i trajati ce neko vrijeme, no ovo je prijelazni period... Uvjeriti vecinu ljudi koji su naviknuti doci na benzinsku i za par minuta minuta otici sa benzinske sa natankanim rezervoarom sa kojim mogu voziti jos parsto km ce biti nemoguce... To je stvar komoditeta velike vecine ljudi i oni ce prihvatiti promjenu jedino ako je slicna... Dakle, dodjes te ili napunis bateriju za par minuta (sto sumnjam da ce biti fizikalo moguce) ili zamijenis bateriju (sto je puno izvedivije i puno manje problematicno po pitanju infrastrukture)...

No, onda ostaje problematika stvaranja elektricne energije... Iskreno, ne znam na koji nacin je zamisljeno stvaranje tolike kolicine elektricne energije, pogotovo sada u dobu kada ovi debilni zeleni pokusavaju pogasiti sve bazne elektrane na ugljen i mazut... Jedino sto bi moglo funkcionirati je da ih pocnu mijenjati nuklearkama, no imam dojam da na sam spomen nuklearki pozelene jos vise...

Cisto usporedbe radi - imas TE Plomin koja je 200MW... Ona konstantno daje toliku snagu u sustav... Koje tocno elektrane bi mogle nadomjestiti TE Plomin, a da konstantno daju 200MW u sustav? I jos recimo da dodatno opteretimo taj sustav sa superchargerima koji su koliko? Idu po 300kW? Neda mi se uopce mnoziti, ali samo za 100 automobila ti treba 30MW snage... I to konstantno... Vjetroelektrane? Mhm, jea rajt... Solarne elektrane? Mhm, jako dobro proizvode elektricnu energiju po noci i kad je oblacno... Sve u svemu, neko se u EU malo previse zaletio sa nekim idejama oko EV... Nisu isli u skoli pa ih je mnozenje i zbrajanje malo zbunilo, staces, politicari, oni ni ne moraju ici u skolu i uciti matematiku...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4
512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4