Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 22.12.2021., 10:52   #11204
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor calypso Pregled postova
Pa ono, stavis UPS? Kosta ispod 1000kn, filtrira i kad nestane struje i dalje radi skroz pristojno... Ionako su trafo i Graetza na ulazu u pojacalo, bude se sve popeglalo...
To sam i ja mislio dok nisam nabavio osciloskop i počeo gledati. Imao sam elektrotehniku u školi i na faksu i bavio sam se elektronikom kao hobi.

Svakakve smetnje će proći induktivnom i kapacitivnom vezom preko trafića, graetza, filterskih kondića i ostalih komponenti napajanja pogotovo u današnje vrijeme loših jeftinih switchera koji su popikani posvuda na fazi u stanu i zgradi od raznoraznih smart i štedljivih gluposti koje su ljudi uspjeli pokupovati.

Za parsto kuna se složi multistage Pi filter sa malo jačim X2 kondićima koji to fino potisne. Ima ih kupiti gotovih za stotinjak ojra. Inverteri to praktički eliminiraju u potpunosti (online UPS) ali on ima svoja harmonička i amplitudna izobličenja zbog kojih je često bolje da je pojačalce direkt na 220V.

UPS-evi inače imaju prilično slabiji filtering ulaznog napona od kvalitetnih prenaponskih letvi čak i oni malo skuplji od 2-3 soma kuna.