nastavno na ovaj topic oko vlan-ova, imam par konkretnih pitanja oko toga.
pripremam se za instalaciju optike na lokaciji 1, i instalaciju speedporta na lokaciji 2 (zbog telefona).
nemam i neću kupovati gigabit managed switcheve jer imam dovoljno alternativa.
situacija na lokaciji 1, gdje će biti instalacija optike, bi trebala izgledat ovako:
ONT-> openwrt gigabit router. količina opreme iza tog routera nije bitna imho, osim činjenice da imam AP koji šiba internet na lokaciju 2 gdje se nalazi CLIENT i u njega uštekan kućni ap koji dalje emitira wifi na lokaciji 2.
šta bi morao napraviti da mi openwrt digne vezu na optici? samo na WAN port podesiti vlan 100?
i kako onda podesiti da u cijelu mrežu propustim vlan-ove 101 i 103? to bih onda imao kombinaciju vlan tagiranog prometa zajedno sa netagiranim prometom, ali neznam kako da "ubacim" tagged promet u mrežu?
da li da napravim bridge 2 porta za wan (pa da mi taj bridge glumi maleni switch kao), na wan1 portu tagiram vlan 100 (za internet) a na wan2 portu ne napravim ništa nego samo kablićem to spojim na lan port, i time sam praktički spojio ONT direktno u lan.
na lokaciji 2 samo uštekam dolazni kabel u speedport, i stvar će raditi, ali će speedport dobivati i vlan 100 pa bi tu moglo biti sranja oko interneta, bolje bi bilo da speedport uopće ne dobije vlan 100.
varijanta 2 bi bila da kroz wan port na openwrt routeru propustim nekako sva 3 vlan id-a (100, 101, 103), od čega bi pppoe koristio vlan100, a 101 i 103 bi nekako samo prošli u lan.
sa druge strane wifi linka uzmem običan 100mbit mikrotik, i na jedan njegov port samo tagiram vlan 100 i 103 i spojim ga na speedport.
varijanta 1 će radit sigurno, varijantu 2 neznam složiti.