Citiraj:
Autor pero_dinamit
Želim vratiti uređaj (router) jer mi signal nije dobar, očekivao sam da će mi biti jači.
Uređaj je samo otvoren, ništa nije potrgano i sve je kao i prije, ali mi ne žele vratiti lovu.
Razlog - Povrat ili zamjena nije moguć. Uređaj otpečaćen i korišten.
lol
Što mi je činiti? Kome se žaliti?
|
Poštovani,
žao nam je na nastaloj situaciji. Na žalost povrat kupljene robe nije moguć što je i navedeno u našim uvjetima poslovanja, osim ukoliko nije dogovoreno ili ukoliko se ne radi o kupnji na daljinu. Ukoliko smo u mogućnosti nastojimo kupcima izaći u susret kada proizvod žele zamijeniti za neku drugu robu u toj vrijednosti ili većoj uz nadoplatu (ukoliko smo uređaj imali na lageru ili ako je naručen za kupca ali djelatnici procijene da će se prodati u 10ak dana, uz uvjet da nije korišten i da je originalno zapakiran). Uglavnom mijenjamo memorije i sličnu robu jer ih je jednostavno pregledat i testirati i ne može se mijenjati konfiguracija od strane korisnika.
Robu koju nije moguće provjeriti jednostavnim pregledom uglavnom ne primamo nazad jer da bi ju ponovno mogli staviti u prodaju potrebno je barem pola sata rada tehničara u servisu što nam nije financijski isplativo (dok provjeri pakiranje i dodatnu opremu, mora provjeriti uređaj, mora pregledati konfiguraciju i postaviti na tvorničke postavke i sl...) a ponekad je potrebno nositi uređaj i u vanjski servis na pregled.
Ako ste tražili zamjenu za drugi uređaj a odbijeno je molim da dostavite broj računa kako bi mogli provjeriti jer ne vjerujemo da bi u servisu odbili bez razloga.
Također ako je ugovor pokrenuti daljinskim putem a zaključen je u poslovnim prostorima trgovca tada se ne primjenjuje pravo na jednostrani raskid ugovora niti način plaćanja ima veze sa time. Kako mi prije nismo čuli za tu uredbu niti smo znali da se EU direktive primjenjuju kod nas a i obzirom da ni inspektori nisu bili upoznati sa istom, slali smo upit u ministarstvo i dobili smo odgovor 10.06.2021. gdje je napisano kako u tom slučaju kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora.
Pitanje
Ukoliko putem emaila dobijem pisanu ponudu trgovca koju sam uplatio internet bankarstvom i zatim sam u
trgovini (poslovni prostor trgovca) osobno preuzeo narucenu robu pri cemu sam vlastorucno potpisao
ugovor, da li imam pravo na jednostrani raskid ugovora u roku 14 dana?
Odgovor
Sukladno članku 5. točci 27. Zakona o zaštiti potrošača („Narodne novine“, broj: 41/14, 110/15 i 14/19, u
daljnjem tekstu: Zakon), »ugovor na daljinu« je ugovor sklopljen između trgovca i potrošača u okviru
organiziranog sustava prodaje ili pružanja usluge bez istodobne fizičke prisutnosti trgovca i potrošača na
jednome mjestu pri čemu se do trenutka sklapanja ugovora te za sklapanje ugovora isključivo koristi jedno
ili više sredstava daljinske komunikacije.
Sukladno Direktivi 2011/83/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. o pravima potrošača,
koja je implementirana u Zakon o zaštiti potrošača, ugovor koji je pokrenut sredstvom daljinske
komunikacije, ali je konačno sklopljen u poslovnim prostorijama trgovca, ne smatra se ugovorom na
daljinu, pa slijedom navedenog potrošač nema pravo na jednostrani raskid ugovora iz članka 72. Zakona
kojim je propisano da potrošač ima pravo, ne navodeći razloge za to, jednostrano raskinuti ugovor sklopljen
na daljinu u roku od 14 dana.