Tema: Automobili
View Single Post
Staro 26.11.2021., 09:12   #57905
Mommistake
Premium
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Shire
Postovi: 16,136
Znači Audi je manji od Octavie?

Ok, to nisam znao. Mislio sam da su isti auti.

Hvala na tome.

Citiraj:
Autor Milentije Pregled postova
Najveći problem za modernog dizelaša je grad. Jednostavno su prekrcani raznim ekološkim budalaštinama da ga je nemoguće eksploatisati u gradskim uslovima. I ja sam čitao sve to o DPF-u, Euro 6 motori sa i bez AdBluea, regeneracije i šta sve ne. Pročitao, mislio da ljudi preuveličavaju.
Kupio Octaviu 2.0 TDI 150. Pa to nije normalno koliko često radi regeneraciju. U mojoj je Euro 6 motor bez AdBluea. Po gradu se regeneracija zna ponovo dogoditi nakon samo 30-50 kilometara. I ne, nikakav problem nije u pitanju, sve radi kako treba. U pitanju je Euro 6 bez AdBluea, i tako rade svi. Konkretno u Octaviji su CRMB (2.0) i CXXB (1.6) bez AdBluea. Verzije sa AdBluesom nešto rijeđe rade regeneraciju, ali ni to ti ništa ne znači kada ga svakako grad jednostavno guši.
Srećom, ja vozim znatno više od tebe i često sam na magistrali i autoputu, pa ga ne gušim toliko.
Kada trebam nešto da obavim po gradu onda vozim ženin Punto Evo 1.2 koji ima 70 KS. Za grad odlično prevozno sredstvo, za bilo šta van grada, samo ako se baš mora. Ovih dana ga 99% mjenjamo za Punto Evo 1.4 Turbo, i mislim da će onda Octavia biti samo za službenam putovanja na duge staze, a Punto za po gradu i međugradski fazon. Taj 1.4 Turbo tako dobro ide i mami osmijeh na lice da je to čudo jedno.
Da ponovo kupujem karavan za posao, vjerovatno bih kupio Octaviu sa 1.5 TSI od 150 KS.

Što se tiče Octavia VS Superb u domenu djece, Octavia je i više nego dovoljna. Brat je ove godie dobio dijete, i on ima Octaviu karavan (1.6 CXXB), na more su nosili sve stvari, kolica, dječji krevetac. Sve stane u gepek bez ikakvih problema.

A4 VS Octavia? A4 znatno manje prostora i kabini u gepeku, ali nešto "luksuzniji" enterijer. Octavia osjetno jeftinija i možeš je odlično opremiti za cijenu neopremljenog A4.
Hvala na ovome, ali ajmo reći, da sam do prije godinu dana radio 70k godišnje. I promjenio u 10-tak auta. Ne da se hvalim, samo želim reći da znaš što je dizel a što benzinac i kako se ponaša.

1.5tfsi ne dolazi u obzir, ne želim ništa ispod 1.8. A ova 1.8 180KS je jednostavno preskupa. Nema ih ispod 20k EUR i to nikakve. Nešto opreme ide 23-24k i to u Njemačkoj, s uvozom će me ispasti 25k a za to uzmem Superb sportline s manje od 100k km.

Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 26.11.2021. u 09:17.
Mommistake je offline   Reply With Quote