View Single Post
Staro 21.11.2021., 09:11   #1321
Pantera
Registered User

Datum registracije: Dec 2007
Pozdrav ekipa. Treba mi pomoć, jer ostajem bez opcija.

Živim u podstanarstvu već tri godine. Prve dvije godine sam koristio A1 homebox, jer sam imao nekakva natezanja s gazdaricom može/ne može realizacija priključka(što će biti ako ti odseliš..) i vrlo brzo sam odustao od te ideje. Usprkos tome što sam imao onaj nazovibožerouter zte mf283 konekcija je stvarno bila OK, kako signal, tako i bandwidth.

Problem je nastao kada sam preselio u novi stan, nedaleko od prve lokacije. Nova gazdarica je razumna u odnosu na prvu, ali meni se u datom trenutku nije dalo za**** i ostao sam pri svom homeboxu, razmišljajući pa valjda će biti OK. I bilo je OK jedno vrijeme, a onda su krenule oscilacije. Poludio sam i odmah sam ZTE-a zamijenio sa Huawei-om B818. Moram priznati, osjećao sam se moćno u odnosu na sve peasante u okolici kada sam prvi put vidio speedtest od 170Mbps, međutim par mjeseci poslije toga su ponovno krenule oscilacije, pa tako i problemi. Unatoč detaljnom postu kojeg sam slao nekoliko puta sa screenshotovima iz LTEHMonitora, LTEInspectura, nperf-a, cellmapera i ostalih, nikad nisam dobio konkretni odgovor, osim onih generičkih, a znate fair-usage algoritam, doba dana, broj korisnika... Iako je među slikama i bilo par logova u notepadu, gdje je vidljivo da je problem prisutan bez obzira na doba dana, ali nema veze.

Nakon cijele zavrzlame i činjenice da mi je završio 2-godišnji ugovor sa A1, prešao sam na Gigabox. Ne mogu reći, kvaliteta signala je daleko veća, brzine su konstante, iako su manje nego što sam imao na A1. Probao sam se igrati ponovno sa bandovima, primijetio sam da me "baca" između dvije bazne stanice ovisno o izboru bandova i da mi umanjuje funkcionalnost agregacije, ali nema veze. I sada dolazim do trenutnog problema koji se zove 400GB. Znam, za većinu korisnika dostatno, ali za moju situaciju to znači da 17-18. u mjesecu sam osuđen na 4Mbps. Web funkcionira Ok, stream-ovi baš i ne (generatori sigurno 80% mog prometa), ali najveći problem mi je VPN konekcija koju moram napraviti, kada radim od doma. Ima dosta trzavica i tih 4Mbps nije nikad 4, ali to je normalno.

Ako je itko pročitao ovo do kraja, puno hvala, a sad ću postaviti par pitanja:

1. Mislio sam s obzirom na pokrivenost prijeći na 5G i uzeti tarifu unlimited. Davorin u jednom postu spominje da je ilegalno uzimati SIM za mobitel i prebacivati na ruter. Da li je to istina? Radi li se o pravnoj zavrzlami ili tehničkoj nedorečenosti?
2. Ljudi su pisali da kao i sve unlimited, nije unlimited već da se mora nakon 200GB slati poruka za produženje na još 50GB i tako u beskonačnost. WTF, SMS poruke u 2021. godini? Da li se situacija promijenila, ako nije, that's a no go.

Kako je krenulo bit će najisplativije uzeti starlinkov satelit
Pantera je offline   Reply With Quote