19.11.2021., 07:43
|
|
...samo te gledam...
Datum registracije: Mar 2007
|
Citiraj:
Autor Bubba
Ne, nije. Procitaj ponovno.
|
Ne, nije jer si ti napisao na drugačiji način. Pa objasni onda kako funkcionira swap na računalu s malo memorije i puno otvorenih aplikacija, pogotovo te molim da razjasniš ostalima situaciju s prebacivanjem iz aplikacije u aplikaciju Alt+Tab metodom i utjecaj na swap. Ne znam zašto su svi u svemiru (osim tebe) primijetili da u tim trenucima disk malo žešće radi.
https://kb.iu.edu/d/aagb#:~:text=A%2...rtual%20memory.
When the system runs low on memory, it swaps a section of RAM that an idle program is using onto the hard disk to free up memory for other programs. Then when you go back to the swapped out program, it changes places with another program in RAM. This causes a large amount of hard disk reading and writing that slows down your computer considerably.
Citiraj:
Autor Bubba
Pa ja imam 64GB na 14" Thinkpadu i treba mi. 
|
Aha, mučki provokator kojeg treba šopati ćevapima i zalijevat pivom dok ne prizna...
Citiraj:
Autor 1v@n
Jesi ti uopće pogledao o kakvom testu se radi ili si samo vidio graf i opaaa, ajmo copy/paste? EDIT: Ok, vidim da jesi, ali jel stvarno misliš da je ovakav test relevantan da pokaže da prosječan grafički dizajner (ili bilo kakav zahtjevniji korisnik) može značajno profitirati od 24/32/48 GB RAM-a u odnosu na sad već standardnih 16.
Bez gledanja o kakvom testu se radi, okej, ima smisla, duplo više rama (8GB u odnosu na 4GB) će ti uštediti 20 sekundi...a 6x više rama (24) će odraditi posao čak 3 puta brže.
Zvuči vrhunski, jelda.
Onda pogledaš od čega se sastoji test (nije teško, link je čak plavom bojom označen) i vidiš da se radi o nečemu što nema veze sa zdravim razumom. Test tj photoshop action koji je frajer složio nećeš nikad vidjeti u real life situaciji, nit tog opsega, nit da se izvršava u ovakvom redoslijedu, nit će ikad bit potrebe za tako nečim.
/CUT
|
OK, real life situacija - radio sam školski udžbenik u Indesignu, 160 stranica A4 formata, miješano tekst, fotke i vektorske ilustracije. Na računalu s 16 Gb memorije sve leti i uz uključen Photoshop. Nakon završetka posla moram s autorom pregledati cijelu knjigu i unijeti ispravke/lekturu, pomaknuti koju sliku ili poravnati naslove. I to sam radio na računalu s 4 Gb memorije. I imao samo Indesign otvoren. Ispalo da je prelazak sa stranice na stranicu muka, u popisu stranica nisam smio skrolati jer sam onda čekao po pola minute samo da refreša preview svake stranice, skok s 10. na recimo 25. stranicu pretvorio se u izluđujuće čekanje za koje sam požalio što nisam uzeo drugo računalo. I tako doslovno za svaku stranicu. I onda me ti pitaš što će mi RAM? Pa zbog toga da mogu normalno otvoriti i raditi u dokumentima, da imam punu brzinu programa kad ih je više otvoreno.
Zadnje izmijenjeno od: Sinac. 19.11.2021. u 12:32.
Razlog: Dodan link i opis što se dešava na računalima s malo RAM-a, tek toliko da i taj link Bubba popljuje i izazove konfuziju.
|
|
|