View Single Post
Staro 18.11.2021., 16:59   #5754
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Ne prcam te na semantiku, prcam te na to sto, kako rekoh, elementarno ne razumijes kako prica funkcionira.

U pravu si, aplikacija je u backgroundu.

Ono gdje se nalazi tvoja deluzija je cinjenica da tim cinom automatski aktiviras swap. Podsjecas me na klince koji su sredinom '90. kada su igre pocele dobivati progress bar loadere bili uvjereni da, ovisno o orijentaciji loadera, drzeci pritisnutu strelicu gore/lijevo ubrzavaju taj load.

/CUT/
OK, u svjetlu tvojih objašnjenja što je točno swap, ispada da na drugi način objašnjavaš ono što sam i ja napisao. Nije li tako?
Što točno OS radi kada korisnik s malo RAM-a na računalu ima puno otvorenih aplikacija i malo memorije na raspolaganju? Sprema nepotrebne stvari u swap fajl? Puno više podataka i češće nego kada ima više memorije na raspolaganju? Nisam li i ja to napisao?
Zašto Photoshop stalno navodim kao primjer? Iz glupog razloga što je ta aplikacija memorijski stvarno jako zahtjevna. Sam Photoshop ima tzv. scratch disk, ciljni disk na koji snima svoju datoteku koja mu služi kao vrsta privremene pohrane podataka. Na računalima s malo slobodne memorije Photoshop dosta toga gura na taj scratch disk. Kada se na takvom računalu s malo memorije iz Photoshopa prebaciš u neku drugu aplikaciju, desi se da OS još nešto vezano za Photoshop snimi i u swap. Kada se nakon toga ponovo vratiš u Photoshop, imaš glupu situaciju da OS mora nešto vezano uz Photoshop učitati iz swapa, dok u isto vrijeme sam Photoshop mora nešto učitati sa scratch diska. I to dosta uspori sam rad u Photoshopu. I ne bih ni sam znao za ovu začkoljicu da na starim verzijama Photosohopa, na računalima s klasičnim diskovima i malo radne memorije, nisam imao usporenja rada Photoshopa da se slika koja se obrađuje iscrtavala kvadratić po kvadratić, kako se učitavala s diska. Bio je Macintosh u pitanju, da me sad ne prcaš s neoptimiziranošću Windowsa. Danas to više ne dolazi tako do izražaja jer su diskovi brži, memorija je brža, vjerujem da su i sam Photoshop i sam OS dosta optimiziraniji u tom pogledu.
No, još uvijek znači da se dio podataka snima na disk, a ja cijelo vrijeme tvrdim da će sve brže raditi ako tog snimanja na disk nema i to možeš izbjeći jedino na način da u računalo ugradiš dovoljno RAM-a za komforan rad. Ako je tebi 8 Gb dovoljno, to ne znači da je svima dovoljno niti da su korisnici s 16, 32 ili 48 Gb memorije tupavi zbog toga što imaju toliko memorije s kojom ti ne znaš kako bi je uopće mogao iskoristiti.

Samo za primjer:
https://www.gavtrain.com/?p=1569

Jesam li i dalje priglup ili ispravno vidim da brzina Photoshopa raste s povećanjem količine memorije?

Iako imaš link i unutar teksta gornjeg linka, ovdje je opis kako test radi: https://www.gavtrain.com/?p=1509

I to je jedan od primjera gdje ćeš uspjeti zadržati istu brzinu rada Photoshopa uz otvorene druge aplikacije samo ako imaš još više RAM-a u računalu. Poželjno je dakle imati 32 Gb, ali nije niti 48 Gb za odbaciti.

Zadnje izmijenjeno od: Sinac. 18.11.2021. u 17:43.
Sinac je offline   Reply With Quote