Citiraj:
Autor Exomaniac
Ne znam šta si se ti okomio na tu Švicarsku i Njemačku, niti mi imamo klimu kao oni, niti imamo ceste kao oni, a niti vozačku kulturu. Nisu niti Švicarska niti Njemačka pravila sad Bogom dana da ih se treba pratiti kao evanđelje.
Ljudi kod nas ne znaju procijeniti da imaju ćelave gume, ti bi sad da oni procjenjuju ima li poledice, utabanom snijega, pa ti bi zimi pretvorio ceste u još veća pogibališta sa ovakvim pravilima. I postojeći zakon je prelabav za to kakvu osobnu i kolektivnu odgovornost imamo u mentalitetu, a ne da ga se još razlabavi.
Ne znam gdje je nastao toliki faking problem staviti zimske gume 15.11., a skinuti ih nakon 15.4. Nisu postavljane za gospodina policajca, niti za Božinovića, već za tebe koji se voziš u tom autu i koji trebaš u njemu moći krenuti, stati i skrenuti sigurno.
|
Vidim da moram nacrtati.
Ja sam izričito kritičan prema našem sadašnjem zakonu gdje tvrde da ako imaš lance u gepeku, možeš s ljetnim gumama vozit po poledici, bljuzgi, autoputu kad je mećava (kao što smo vidjeli gore na slikama)... to nisu uvjeti za stavit lance, a na njima ljetna guma pliva.
Mislio sam da sam to dovoljno puta napomenuo. I moja tvrdnja je bila, da kad već ne žele uvesti obavezne zimske gume (jer je to udar na džepove birača) neka bar naprave ko druge normalne zemlje.. ok možeš imati ljetne gume (kao i sad), ne moraš imati lance u pripremi (koji ti samo lupaju po gepeku i smetaju), ali ako loše procjeniš, a nađeš se na cesti i još sudar, ne bu ti dobro... pa ako ne znaš dobro procjeniti, drži se ti zimske gume inače će bit svega.
Ali ako netko misli da lanci u gepeku spašavaju stvar super.
Ja osobno, kao što već rekoh, sam prošao puno zima i snjegova sa ljetnim gumama.
ALI:
To su bili auti sa uskim gumama
Svaki put sam se pitao dal ću doć do odredišta bez da bude sudar
Tada sam bio mlad (u 20-ima) i to mi je bilo zabavno
Kada sam prvi put uzeo zimske gume (Conti T850) i vidio koliko se lagano bočno parkiram ili mjenjam trake po snijegu, više nije bilo upitno dal ikad više želim ljetne. Dapače, u rent a caru sam odbijao aute s ljetnim gumama i objašnjavao im da planiram vozit kroz Alpe, a zima je i da nema šanse da ću to radit s ljetnim gumama.
Moja preporuka, koji sam probao i jedno i druge: zimske gume apsolutno, može i Crossclimate ili neki drugi allweather, jer sam imao i njih na nekim autima, i bio oduševljen u odnosu na običnu ljetnu gumu.
A lance u gepeku bi najrađe bacio onome koji se dosjetio te glupe ideje u zakonu.