Citiraj:

Autor  1v@n

Znaš koliko mi se puta dogodilo da u Illustratoru imam desetak velikih layera (za postere i jumbo plakate) i da istovremeno radim nešto veliko u Photoshopu (štogod to moglo biti u pixel grafici) i povrh toga radim layout u indesignu (očito slikovnicu od 300 stranica namjenjenu za print u A1). 
Ravno nula puta (0). 

Za nekog tko kaže da se bavi(o) grafičkom pripremom, trebao si dosad primijetiti da Indesign radi u preview modu sve dok ne dođe vrijeme za pljunuti van PostScript file.  

Sve se to moglo u starim CS paketima i s 4-8 GB RAM-a. Čak i da zanemarimo sve to, možeš li zamisliti situaciju gdje moraš 40h tjedno sjediti za laptopom radeći taj posao? 

Još tražim čemu točno 48GB na laptopu služi osim pReBaCiVaNjU iZmEđU zAhTjEvNiH aPlIkAcIjA 

| 

OK, onda pobroji koliko puta si radio pripremu neke tiskovine u Indesignu pri čemu si morao imati otvoren dokument u Wordu, obrađivati korisnikove slike u Photoshopu, imati otvoren Illustrator za vektorske popratne sadržaje i u web browseru skidati slike sa foto-servisa. I ne tvrdim da se ne može raditi na mašini s manje memorije, ja cijelo vrijeme tvrdim da se brže radi na mašini s više memorije. I to se najbolje osjeti pri prebacivanju iz aplikacije u aplikaciju. I nitko ne tvrdi da SVI moraju imati brdo RAM-a na laptopu, ja samo navodim da ima takvih korisnika kojima velika količina RAM-a predstavlja dodatno ubrzanje i dodatni komfor u radu na računalu. I vjeruj mi da postoje korisnici koji nose laptop od kuće na posao i priključuju laptop na dock da imaju klasičnu tipkovnicu, miš i recimo dva monitora za komforan rad. I opet imaju i laptop da mogu obaviti nešto izvan ureda na nekom sastanku i opet koriste istu mašinu u uredu i kod kuće.
Za primjer, velika baza unutar statističkog programa SPSS na mašini s 8 Gb memorije otvori se za cca 16 minuta. Slabija mašina s 16 Gb memorije otvori istu bazu za 4 minute. Čudo? Magija?