View Single Post
Staro 17.11.2021., 11:01   #5745
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Znaš koliko mi se puta dogodilo da u Illustratoru imam desetak velikih layera (za postere i jumbo plakate) i da istovremeno radim nešto veliko u Photoshopu (štogod to moglo biti u pixel grafici) i povrh toga radim layout u indesignu (očito slikovnicu od 300 stranica namjenjenu za print u A1).
Ravno nula puta (0).

Za nekog tko kaže da se bavi(o) grafičkom pripremom, trebao si dosad primijetiti da Indesign radi u preview modu sve dok ne dođe vrijeme za pljunuti van PostScript file.

Sve se to moglo u starim CS paketima i s 4-8 GB RAM-a. Čak i da zanemarimo sve to, možeš li zamisliti situaciju gdje moraš 40h tjedno sjediti za laptopom radeći taj posao?

Još tražim čemu točno 48GB na laptopu služi osim pReBaCiVaNjU iZmEđU zAhTjEvNiH aPlIkAcIjA
OK, onda pobroji koliko puta si radio pripremu neke tiskovine u Indesignu pri čemu si morao imati otvoren dokument u Wordu, obrađivati korisnikove slike u Photoshopu, imati otvoren Illustrator za vektorske popratne sadržaje i u web browseru skidati slike sa foto-servisa. I ne tvrdim da se ne može raditi na mašini s manje memorije, ja cijelo vrijeme tvrdim da se brže radi na mašini s više memorije. I to se najbolje osjeti pri prebacivanju iz aplikacije u aplikaciju. I nitko ne tvrdi da SVI moraju imati brdo RAM-a na laptopu, ja samo navodim da ima takvih korisnika kojima velika količina RAM-a predstavlja dodatno ubrzanje i dodatni komfor u radu na računalu. I vjeruj mi da postoje korisnici koji nose laptop od kuće na posao i priključuju laptop na dock da imaju klasičnu tipkovnicu, miš i recimo dva monitora za komforan rad. I opet imaju i laptop da mogu obaviti nešto izvan ureda na nekom sastanku i opet koriste istu mašinu u uredu i kod kuće.
Za primjer, velika baza unutar statističkog programa SPSS na mašini s 8 Gb memorije otvori se za cca 16 minuta. Slabija mašina s 16 Gb memorije otvori istu bazu za 4 minute. Čudo? Magija?
Sinac je offline   Reply With Quote