View Single Post
Staro 17.11.2021., 08:30   #5741
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Bum se snasel.

/CUT
Sorry, ali mislim da se opet nismo razumjeli. Žao mi je što tu razjašnjavamo swap fajl u threadu koji nema veze s time, budem odgovorio da i ostali kolege znaju o čemu je riječ. Sve što si napisao je istina, ali si previdio da OS razlikuje aktivne i neaktivne aplikacije tj. one koje su u backgroundu.
U swap fajl zapisuju se neaktivni podaci, kako si i napisao, ali čim se prebaciš iz jedne aplikacije u drugu, OS u swap zapisuje neaktivne podatke aplikacije iz koje si se prebacio i koja je u backgroundu. I tu se stvar komplicira kada imaš puno otvorenih aplikacija i malo RAM-a jer se zapisuje puno podataka. Ako imaš dinamičku veličinu swap fajla, lijepo vidiš kako fajl raste. Ako mi ne vjeruješ, probaj na mašini koja ima recimo 8 Gb RAM-a u Photoshopu kreirati neku sliku koja zauzima puno memorije, malo manje od ukupne slobodne memorije. Otvori nekoliko zahtjevnih aplikacija tipa Adobe Illustrator i Indesign pa se probaj prebacivati iz jedne aplikacije u drugu, prati veličinu swap fajla i ako hoćeš mjeri brzinu prebacivanja iz jedne aplikacije u drugu. Ponovi istu stvar s istim postavkama i istom slikom u Photoshopu na toj istoj mašini koja ima 32 Gb RAM-a.
Razlika nebo i zemlja. I nije da ti je OS javio da nemaš dovoljno slobodne memorije pri 8 Gb RAM-a, već drnda po disku kako sam i napisao - do boli.

@Calypso - imam 32 Gb RAM-a i isključen swap fajl.
Sinac je offline   Reply With Quote