Citiraj:
Autor Bubba
Što više RAM-a imaš, ujedno je i manji swap na disk.
To najcesce uopce nije tocno, niti je ikada jedinstveno razmjerno.
Računaj da svaki program iskrca nešto u swap na disk
Time se ne bave programi.
i da svaki puta računalo mora pročitati nešto s diska kad se prebacuješ iz aplikacije u aplikaciju
Ne funkcionira to tako bajkovito kako si ti opisao.
Kod nekih čak nije niti neoptimiziranost u pitanju, nego čisto način funkcioniranja.
Pa u tome i jest tvoja (pogresna) premisa - osim u vrlo specijalnim slucajevima (i to samo na razini preveniranja core dumpova i slicnih stvari), ti uopce ne "optimiziras" ovo o cemu ti pricas, nego se time bavi OS. Userspace aplikacije vec valjda 20 i vise godina ionako nemaju pojma gdje se nalaze, jer nemaju nacina razlikovati gdje je podatak zapisan.
|
Bubba, da ti sad ne odgovaram za svaki dio zasebno, evo po redu...
1. Dok sam radio grafičku pripremu, bavio sam se proučavanjem kako što bolje ubrzati i optimizirati računalo. Jedna od stvari je naravno količina radne memorije u računalu i njen odnos prema swap fajlu.
https://www.howtogeek.com/126430/htg...ou-disable-it/
Dakle, ja neću ulaziti što swap fajl predstavlja s programerske strane, već što on predstavlja meni kao korisniku. To je sistemska datoteka u koju OS nagura ono što smatra da ne treba zauzimati radnu memoriju i u koju gura sve više podataka kako se radna memorija zapunjuje. I kad gledaš zauzeće rada diska (disk utilization), vidiš da OS lijepo rošta po disku, radio ti nešto ili ne i onda skužiš da OS jako često vrti nešto po swap fajlu.
2. OS zapisuje u swap fajl bilo što od svake aplikacije/programa koju pokreneš, a koja zauzme značajniju količinu radne memorije. Jel sad razumljivije?
3. Što više programa pokreneš, više se toga sprema u swap fajl. I kada imaš premalo slobodne radne memorije, swap fajl je stalno u upotrebi kada se prebacuješ iz programa u program. Provjereno. To kontrolira OS koji na žalost nema drugog načina da nadoknadi nedostatak slobodne memorije. I ne smatram da je to nešto bajkovito jer se prebacivanje iz aplikacije u aplikaciju pri maloj količini RAM-a vidi po bljeskanju HDD diodice.
4. Mislim da se nismo razumjeli. Ja odgovaram kolegi koji smatra da do prevelike potrošnje slobodne memorije dolazi zbog "neoptimiziranosti" i kažem da neki programi ne mogu na drugačiji način funkcionirati. Photoshop u Windows OS-u funkcionira tako da jednostavno mora imati puno slobodne memorije da bi radio "punom brzinom", opisao sam zašto. I kada nemaš dovoljno slobodne memorije, swapanje na disk zakolje brzinu rada Photoshopa do boli.
I ponavljam, neću ulaziti u programersku problematiku swapa.