View Single Post
Staro 16.11.2021., 21:46   #5735
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Što više RAM-a imaš, ujedno je i manji swap na disk.
To najcesce uopce nije tocno, niti je ikada jedinstveno razmjerno.

Računaj da svaki program iskrca nešto u swap na disk
Time se ne bave programi.

i da svaki puta računalo mora pročitati nešto s diska kad se prebacuješ iz aplikacije u aplikaciju
Ne funkcionira to tako bajkovito kako si ti opisao.

Kod nekih čak nije niti neoptimiziranost u pitanju, nego čisto način funkcioniranja.
Pa u tome i jest tvoja (pogresna) premisa - osim u vrlo specijalnim slucajevima (i to samo na razini preveniranja core dumpova i slicnih stvari), ti uopce ne "optimiziras" ovo o cemu ti pricas, nego se time bavi OS. Userspace aplikacije vec valjda 20 i vise godina ionako nemaju pojma gdje se nalaze, jer nemaju nacina razlikovati gdje je podatak zapisan.
Bubba, da ti sad ne odgovaram za svaki dio zasebno, evo po redu...

1. Dok sam radio grafičku pripremu, bavio sam se proučavanjem kako što bolje ubrzati i optimizirati računalo. Jedna od stvari je naravno količina radne memorije u računalu i njen odnos prema swap fajlu.

https://www.howtogeek.com/126430/htg...ou-disable-it/

Dakle, ja neću ulaziti što swap fajl predstavlja s programerske strane, već što on predstavlja meni kao korisniku. To je sistemska datoteka u koju OS nagura ono što smatra da ne treba zauzimati radnu memoriju i u koju gura sve više podataka kako se radna memorija zapunjuje. I kad gledaš zauzeće rada diska (disk utilization), vidiš da OS lijepo rošta po disku, radio ti nešto ili ne i onda skužiš da OS jako često vrti nešto po swap fajlu.

2. OS zapisuje u swap fajl bilo što od svake aplikacije/programa koju pokreneš, a koja zauzme značajniju količinu radne memorije. Jel sad razumljivije?

3. Što više programa pokreneš, više se toga sprema u swap fajl. I kada imaš premalo slobodne radne memorije, swap fajl je stalno u upotrebi kada se prebacuješ iz programa u program. Provjereno. To kontrolira OS koji na žalost nema drugog načina da nadoknadi nedostatak slobodne memorije. I ne smatram da je to nešto bajkovito jer se prebacivanje iz aplikacije u aplikaciju pri maloj količini RAM-a vidi po bljeskanju HDD diodice.

4. Mislim da se nismo razumjeli. Ja odgovaram kolegi koji smatra da do prevelike potrošnje slobodne memorije dolazi zbog "neoptimiziranosti" i kažem da neki programi ne mogu na drugačiji način funkcionirati. Photoshop u Windows OS-u funkcionira tako da jednostavno mora imati puno slobodne memorije da bi radio "punom brzinom", opisao sam zašto. I kada nemaš dovoljno slobodne memorije, swapanje na disk zakolje brzinu rada Photoshopa do boli.

I ponavljam, neću ulaziti u programersku problematiku swapa.
Sinac je offline   Reply With Quote