Citiraj:
Autor 1v@n
/CUT/
Apropo RAM-a, neki nisu shvatili moje pitanje/provokaciju pa da malo pojednostavim
U kojem trenutku shvatiš da ti 16\32GB na prijenosniku nije dovoljno i moraš imati 48?
Masa današnjeg softvera i dalje ne zna (efikasno) koristiti 32GB, čemu onda trpati više.
Imam 32GB u desktopu, jer eto, mislio sam da će mi trebati. Što ga najviše pojede…Chrome i Adobe. I to čisto radi loše optimiziranosti
|
Evo, da pojasnim ukratko u čemu je fora s velikom količinom RAM-a. Dakle, heavy duty (

) korisnici koji pokreću više aplikacija odjednom i koje su baš memorijski zahtjevne najviše profitiraju u postupku prebacivanja iz jedne aplikacije u drugu. Što više RAM-a imaš, ujedno je i manji swap na disk. Računaj da svaki program iskrca nešto u swap na disk i da svaki puta računalo mora pročitati nešto s diska kad se prebacuješ iz aplikacije u aplikaciju i to je i uz najbrži SSD još uvijek sporije nego kada se sve drži u RAM-u. To je ujedno i jedan od razloga zašto neke aplikacije baš traže puno RAM-a. Kod nekih čak nije niti neoptimiziranost u pitanju, nego čisto način funkcioniranja. Recimo, Photoshop je negdje do verzije 2.5 imao u svojoj popratnoj dokumentaciji
preporuku da se koristi na računalu koje ima barem 4 puta više slobodne memorije nego što je to veličina nekomprimiranog dokumenta/slike (znači, ne JPG veličine datoteke već ono što Photoshop pokazuje kao veličinu slike u Mb). Računaj da ti jedan dio memorije treba za otvorenu datoteku, jedan za Undo, jedan za preview kad koristiš filter i jedan dio za provrtiti operaciju/filter. Kasnije su to maknuli jer su korisnici mislili da Photoshop neće raditi ako mašina nema brdo RAM-a.